Profiturile la bursă vin din cumpărări la valori scăzute şi vânzări la preţuri superioare. Deci trebuie să profităm cât mai rapid şi cât mai mult de trendurile favorabile. Nu vom atinge perfecţiunea pentru că nu există aşa ceva la bursă. Dar putem face un câştig decent şi construi o strategie solidă dacă urmăm câteva reguli simple. Singura condiţie este să avem disciplina de a respecta ce vedem şi ce spune un grafic.
Să exemplificăm pe graficul indicelui bursier al SIF-urilor, BET-FI. În prima zi a anului 2007, indicele era 68.440. Astăzi, 66.739. Investitorii care au intrat în acea perioadă sunt în pierdere. Pentru a evita situaţii similare în viitor să apelăm la câteva noţiuni simple de analiză tehnică şi trading: suporturi, rezistenţe şi retragerile Fibonacci. Între iulie şi începutul lui noiembrie, indicele s-a aflat intr-o consolidare largă, într-un canal orizontal cu suport la 74.400 şi rezistenţă la 86.300. Confirmarea a venit la ruperea suportului la începutul lui noiembrie, când 74.400 a devenit rezistenţa, deci o valoare de depăşit în viitor. Din acest punct, căutăm instinctiv un alt suport, dar unul cu posibilitate ridicată să fie atins. Din 74.400 scădem înălţimea primului canal (86.300-74.400) şi obţinem aproximativ 62.500 care este nivelul pe care îl avem ca obiectiv de posibilă întoarcere. La această valoare vom discuta din nou scenariul existent. Multă lume întreabă: „Era posibil să vinzi mai devreme?“ Punctele X1 si X2 sunt reale şi apar la penetrarea liniilor de trend ascendent (în roşu). Nu trebuie să vinzi la top, dar nici să laşi ocaziile să treacă pe lângă tine. Dar poate cineva ţi-a indicat deja X1 şi X2. Totul este disciplină. Pentru binele portofoliului, nu căuta să cumperi în anticiparea schimbării de trend. Poate vine, poate nu. Cel mai sigur este să urmărim piaţa, semnalele pe care le oferă şi să acţionăm ca atare numai după o confirmare.
În situaţia actuală, revenirea SIF-urilor la vechile maxime este o misiune imposibilă. Să ne multumim cu ce este posibil: trenduri mici insoţite de confirmări. Dar până atunci, refuză să mai cumperi SIF-uri.
Sursa: https://ta.educofin.com