Preţul se poate afla în trei stări: în creştere, în scădere şi în consolidare. La Bursa de Valori Bucureşti poţi câştiga bani numai în creştere. Şi poţi pierde şi bloca banii în celelalte două. În acest caz, riscul este mai ridicat decât recompensa şi exact prin această situaţie trece bursa acum. Dar mai există cazuri când trendul ascendent anulează efectul riscului ridicat. Este cazul trendurilor mari, ascendente, în care toată lumea câştigă. Cu alte cuvinte,
SIF5 este una din puţinele acţiuni cu volume ridicate şi de interes pentru a câştiga bani. Graficul prezintă preţul împreună cu un canal de regresie între minimul în iunie şi supertopul din iulie. Trasăm acest canal după formarea unui top, pentru a fi siguri de validitatea canalului. Rolul lui este de a determina nivele de suport şi rezistenta. În trend ascendent, eram interesaţi de suport, pentru că o trecere sub el provoacă pierderi. Rezistenta este relevantă în trenduri descendente.
Puteam să ne ferim de scăderea din iulie? Da, urmărind acest canal şi vânzând la violarea suportului la sfârşitul lunii. Nu era vis, nici scamatorie, era un semnal de vânzare cu care pierderea putea fi redusă dramatic. Minimul din august a fost unul de uşurare, cu un trend ascendent pe volum redus (semnal negativ). Cine a cumpărat în jurul acestei valori trebuia să-şi conserve câştigurile şi să meargă cu acest trend cât ar fi ţinut el. Cum? Cu o linie de trend T1-T2, un alt instrument banal al analizei tehnice. Când acesta a fost violat, ar fi trebuit vândut. Două exemple simple, care generează succes la bursă. Dar este vorba să le cunoşti şi să crezi în ele.
sursa: https://ta.educofin.com