Sau „nu tot ce are de-a face cu petrolul urmează evoluţia lui.“ Dacă vrei să beneficiezi de preţul petrolului ai la dispoziţie: 1) să cumperi şi să vinzi contracte futures în petrol; 2) să investeşti în companii care se ocupă de exploatarea ţiţeiului şi service în industria petrolieră. Pentru prima mergi cu un broker extern, aşa că SNP şi RRC sunt singurele instrumente proxy la îndemână în piaţa românească. Există încă ideea greşită că preţul petrolului merge mână în mână cu preţul acţiunilor acestor companii. În cazul Petrom, graficul de mai jos va distruge această părere simplistă şi va da de gândit celor care îşi bazează strategia pe corelaţia pozitivă între preţul petrolului şi cel al SNP.
Subgraficul 2 prezintă coeficientul de corelaţie între cele două instrumente. +1 reprezintă o corelaţie puternic pozitivă, -1, una puternic negativă, valori în jur de zero reprezentând lipsa unei corelaţii. Preţul petrolului în ianuarie 2004 era de 27 dolari/baril, astăzi, de 87. SNP a pornit cu 0,15 şi astăzi este 0,54. În procente, SNP a câştigat cursa cu petrolul, dar cine va gândi în aceiaşi termeni simplişti poate avea mari surprize în portofoliu. Graficul arată că din mai 2006, între cele două nu mai există corelaţie pozitivă, ci negativă, care s-a menţinut mult timp la nivel de -0,80. Acest lucru spune că preţul petrolului şi cel al SNP diverg ca evoluţie, şi chiar în acest moment corelaţia a devenit din nou negativă. SNP are suport puternic la 0,4800, care poate fi un moment excelent de cumpărare pentru un câştig de 10%. Rezistenţa, însă, este foarte puternică la înălţimea de 0,6450 lei/acţiune.
Morala acestui grafic este că a investi într-o firmă care are de-a face cu petrolul poate fi un proces plin de surprize, în special pe termen scurt. Motivul? Din cauze independente de preţul petrolului, acţiunile firmei scad. Exact cazul actual al Petrom (SNP).
Sursa: https://ta.educofin.com