Anamaria Gavrilă, reacție violentă la adresa jurnaliștilor
Reacție vehementă din partea liderului POT, partidul care îl susține pe Călin Georgescu. Anamaria Gavrilă a lovit microfoanele jurnaliștilor din Parlament care încercau să îi adreseze întrebări. Această reacție agresivă a șefei partidului lui Georgescu a avut loc chiar în prima zi a mandatului său de parlamentar, după ce formațiunea sa a reușit să acceseze Parlamentul cu ajutorul campaniei pe TikTok a candidatului pro-rus.
Gavrilă a refuzat orice formă de dialog și le-a spus jurnaliștilor că „nu reprezintă poporul”, în timp ce se îndrepta pe holurile Parlamentului. Șefa POT a ridicat mâna și a lovit microfoanele jurnaliștilor, care încercau să-i adreseze întrebări.
„Respectul față de presă face parte dintr-un set de reguli mai mult sau mai puțin scrise pentru orice societate democratică. În momentul în care ascensiunea anumitor lideri politici sau de opinie se bazează nu neapărat pe atacuri la adresa presei ci pe ignorarea presei și, mai degrabă, pe social media, atunci presa dacă nu te lasă în pace poate să devină chiar un adversar, un inamic.
În cazul nostru, înțelegem că acei jurnaliști acreditați la Parlamentul României nu doreau decât să intre în contact cu cei aleși de poporul român să-i reprezinte”, a declarat Dan Cărbunaru, fondatorul și directorul platformei Calea Europeană, la Antena 3 CNN.
Cărbunaru a exprimat îngrijorarea că, dacă astfel de acte nu sunt sancționate sau analizate cu atenție, climatul de violență verbală ar putea escalada. El a menționat că Parchetul General își dorește un cadru mai eficient pentru a combate derapajele extremiste, iar Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat din nou sprijin pentru a combate promovarea actelor de violență în spațiul public.
Ne așteaptă o perioadă extrem de complicată
Directorul platformei Calea Europeană a declarat că ne așteaptă o perioadă extrem de complicată și că toți trebuie să fim foarte atenți la modul în care dorim să arate societatea noastră. El a subliniat că, indiferent de opiniile jurnaliștilor care își fac meseria, aceștia nu trebuie sancționați prin acte de violență și nu trebuie atacați.
Dan Cărbunaru a adăugat că avem nevoie de o legislație care să protejeze nu doar libertatea de exprimare, dar și integritatea fizică a jurnaliștilor care își fac treaba. El a mai spus că riscurile pe care le implică meseria de jurnalist în România nu se limitează doar la deplasarea în teatre de operații, ci și la activitățile desfășurate în Parlament sau pe stradă, cum se întâmplă în prezent.