Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ananas. Consumat proaspăt sau la grătar, aroma sa dulce și ușor acidulată, ascunsă sub acea coajă înțepătoare, este irezistibilă.
Originar din America de Sud, acest fruct tropical s-a răspândit în întreaga lume, primele trei țări care produc ananas fiind Costa Rica, Indonezia și Filipine.
De la creșterea imunității (grație conținutului său de antioxidanți), până la scăderea riscului de cancer și la o digestie bună, ananasul oferă o mulțime de beneficii neașteptate.
Ananasul conține un nutrient care poate influența colesterolul
Se pare că acest fruct conține un nutrient care poate influența colesterolul din sânge. Este vorba de bromelaină, o enzimă care digeră proteinele și care este prezentă în fructul și tulpina ananasului.
Bromelaina poate ajuta la descompunerea plăcilor de colesterol din artere.
Asta înseamnă un flux sanguin sănătos și un risc mai mic de boli de inimă.
Potrivit unui studiu din 2021 publicat în revista ”Nutrition & Metabolism”, consumul zilnic de ananas a fost asociat cu protecția împotriva hipercolesterolemiei – niveluri ridicate de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterol rău în sânge. Studiul a mai descoperit că un consum zilnic de ananas ar putea contribui la scăderea în greutate, scrie HealthDigest.
Alte moduri prin care ananasul poate stimula sănătatea inimii
Pe lângă bromelaină, ananasul poate fi bun pentru sănătatea inimii datorită conținutului său de fibre, potasiu și vitamina C. O cană de ananas sau 165 de grame de fruct conține 2,31 grame fibre alimentare totale, 180 miligrame potasiu și 78,9 miligrame vitamina C.
De la reducerea tensiunii arteriale și scăderea nivelului colesterolului rău până la scăderea inflamației, fibrele pot ajuta organismul în diferite moduri. În plus, fibrele sunt bune pentru o digestie sănătoasă și sănătatea intestinală generală.
Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce riscul unor boli de inimă
Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale și reduce riscul unor boli de inimă și accident vascular cerebral.
Antioxidanți precum vitamina C fac minuni pentru corp. De la creșterea și repararea țesuturilor până la sănătatea sistemului imunitar și prevenirea cancerului, artritei și bolilor de inimă, există o mulțime de motive pentru a aprecia conținutul de vitamina C al ananasului.
Mai mult, acest fruct tropical este plin de cupru, care are un rol major în menţinerea sănătăţii oaselor. Cercetările au demonstrat că oamenii care au o dietă alimentară bogată în cupru se confruntă rar cu pierderea densităţii osoase, având un risc scăzut de osteoporoză.
Va trebui să consumi ananas în fiecare zi pentru beneficiile sale? Iată ce trebuie să știți.
Cum să consumi ananas fără a exagera
Ca de fiecare dată, și în cazul fructelor și legumelor, atunci când mănânci prea mult ananas, s-ar putea să apară unele simptome îngrijorătoare.
Un exces de aport de vitamina C ar putea duce la un efect neașteptat asupra intestinului: greață, diaree sau arsuri la stomac. De asemenea, excesul de bromelaină ar putea duce la diaree, sângerare menstruală excesivă sau erupții cutanate.
În plus, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să fie atente la bromelaină, deoarece această enzimă poate influența coagularea sângelui. Dacă beți prea mult suc de ananas, țineți cont de nivelurile de potasiu, mai ales dacă aveți probleme cu rinichii și nu puteți elimina excesul de potasiu din organism.
Deși alergiile la ananas nu sunt frecvente, s-ar putea să fiți alergic la acest fruct. Simptomele unei alergii la ananas includ urticarie, dureri de stomac, vărsături, diaree, umflarea feței, limbii, gâtului și buzelor, dificultăți de respirație, amețeli și chiar șoc anafilactic.