”Sunt turoperatori membri ANAT care au înregistrat deja creşteri semnificative de rezervări faţă de sezonul trecut. Pe de altă parte, o destinaţie în care au loc atentate teroriste, este firesc să dispară din sfera de interes a turiştilor, dar, s-a constatat că acolo unde incidentele sunt răzleţe, acest lucru nu se întâmplă pentru totdeauna. În cazul Istanbulului a fost un recul imediat după atentate, dar destinaţia revine treptat în preferinţele românilor”, detaliază Marin.
În altă ordine de idei, dacă ar fi să luăm un alt exemplu, niciun turoperator român nu oferă în acest moment vacanţe pe charter în Egipt, cu plecare din România, potrivit ANAT. Charterele au fost oprite sau nu au mai fost lansate, anul trecut, după ultimele evenimente petrecute în Egipt. ”Nicio agenţie nu riscă să îşi trimită turiştii în zone în care au loc conflicte pentru că îşi pune în joc credibilitatea”, mai spune Aurelian Marin.
Potrivit acestuia, destinaţiile externe unde au loc atentate dispar din preferinţele românilor şi revin pe măsură ce lucrurile se liniştesc în zonele respective. Iar recăpătarea încrederii depinde însă foarte mult de felul în care au fost gestionate lucrurile acolo, de măsurile de securitate care se iau pentru preîntâmpinarea atacurilor. În schimb, în zonele unde lucrurile au scăpat de sub control, nu se mai poate vorbi acum despre turism.
Președintele ANAT mai spune că în cazul în care un grup de turiști se află într-o asemenea situației, ei trebuie să ia legătura cu agentul de turism local, partener al agenţiei de la care au cumpărat vacanţa, cu ambasada sau consulatul României din ţara respectivă, cu agenţia de turism din România, în funcţie de complexitatea situaţiei. ”Agenţiile fac toate demersurile pentru a găsi cele mai bune variante de întoarcere în ţară, fac practice cele mai bune aranjamente pentru aducerea lor în ţară. Recent, după atentatul de la Istanbul, agenţiile de turism care aveau turişti în zonă au lucrat 24 de ore din 24 pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru aducerea în ţară a turiştilor care au vrut să revină înainte de finalizarea vacanţei.