ANAT, mesaj pentru Guvernul Ciolacu 2: Eliminarea voucherelor de vacanță este „o crimă economică”
Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican, crede că eliminarea voucherelor de vacanță este o mare greșeală din punct de vedere economic întrucât ele au ajutat mult la dezvoltarea turismului din România. El a cerut Guvernului Ciolacu 2 ca voucherele de vacanță să fie păstrate, chiar dacă într-o formă mai modernizată, care să ajute și angajații din sectorul privat.
El a reamintit coaliției de guvernare că românii s-au obișnuit cu avantajele pe care le aduc voucherele de vacanță și că, odată ce s-au obișnuit cu ceva bun, uită cât de greu era înainte. Acum, spune el, turismul este prezent în toată țara, nu doar în câteva stațiuni și doar în anumite perioade din an, iar acest lucru se datorează în mare parte voucherelor de vacanță.
„Când te obişnuieşti cu binele, nu îţi mai aduci aminte sau nu mai crezi că a putut să fie aşa de rău. Când toată ţara e luminată, nu mai te gândeşti că am trăit pe vremea lui Ceauşescu pe întuneric, cu o oră de televizor şi cu apa caldă, pic, pic… Acum avem turism peste tot în România, nu mai suntem doar de 1 august şi de 31 decembrie la Mamaia şi-n Sinaia.
Acum, turismul s-a democratizat. Avem turism în toată perioada anului – şi este meritul voucherelor de vacanţă – şi în toate localităţile, pentru că în trecut aveam doar câteva staţiuni turistice acreditate”, a spus el la un eveniment organizat la Baia Mare cu ocazia unui eveniment de promovare a zonei Maramureşului.
ANAT susține reintroducerea voucherelor de vacanță
Din punctul lui de vedere, voucherele de vacanță ar trebui reintroduse, poate într-o formă mai bună, care să ajute și angajații din mediul privat, nu doar pe cei de la stat.
„A lua voucherele de vacanţă, acest catalizator al industriei, eu cred că este – folosesc un cuvânt dur – o crimă economică împotriva dezvoltării şi nu ne dăm seama. Ni se pare că aşa ar fi fost şi fără ele.
Nu, n-ar fi fost fără ele şi trebuie să le repunem la loc, poate într-un format mai deştept, care să ajute şi angajaţii din domeniul privat, nu doar pe cei din cel public. Asta este una dintre criticile mari, dar să nu dea Dumnezeu să simţim puterea lor când ele lipsesc”, a precizat vicepreședintele ANAT.
În februarie 2025, turismul din România a scăzut cu 3,5%
Potrivit spuselor sale, în luna ianuarie, turismul din România a crescut cu 10%, dar în luna februarie a scăzut cu 3,5%. El a avertizat că este periculos să renunți la un lucru care ajută economia, cum sunt voucherele de vacanță.
Deși iarna aceasta a fost bună pentru stațiunile de schi din Prahova și Brașov datorită zăpezii, el a atras atenția că lipsa voucherelor de vacanță și deschiderea spațiului Schengen pot afecta turismul. Conform lui, acum e o competiție între țări – cine reușește să atragă turiștii, iar promovarea inteligentă contează foarte mult.
„Şi dacă în ianuarie am avut foarte multă zăpadă şi s-a spus în Prahova şi în Braşov că a fost cel mai bun an de turism, cu 100 de zile de schi, realitatea este lipsa voucherelor de vacanţă, deschiderea spaţiului Schengen unde contează foarte mult – dacă drumul e liber – cine e mai deştept în promovare: ei să ne atragă pe noi sau noi să îi atragem pe ei aici? Deci, e o competiţie”, a punctat vicepreședintele ANAT.