,,Din câte ştim noi, şi din cererile formulate în mod repetat de patronatele din turism, în mod deosebit de ANAT şi Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cota de 9% TVA se doreşte a fi aplicată la toate pachetele de servicii care includ cazare şi diverse variante de masă, alături de cazare, vândute turiştilor sub formă de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, aşa cum a comunicat azi prim-ministrul Victor Ponta. Apreciem contribuţia esenţială a iniţiatorului acestei măsuri, care presupunem că este ministrul responsabil pentru turism, Florin Jianu, dar şi capacitatea de negociere a responsabililor Ministerului Finanţelor Publice în relaţia cu organismele financiare internaţionale care trebuiau să accepte un astfel de tratament fiscal', a spus Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Patronatele din turism au convingerea că fără implicarea directă a premierului Victor Ponta nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat cu efecte directe şi indirecte în asigurarea sustenabilităţii industriei turistice româneşti.
,,Ne exprimăm speranţa şi încrederea că după acest succes, până la finele acestui an, Guvernul Ponta va fi în măsură să marcheze şi un al doilea succes foarte important pentru turismul românesc, respectiv să pună în aplicare Legea voucherelor de vacanţă începând cu data de 1 ianuarie 2015', a mai spus Lucia Morariu.
Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, după discuţiile cu delegaţia FMI, CE şi BM, că anul viitor taxa pe valoarea adăugată la pachetele All Inclusive din turism va scădea la 9%.
"Am reuşit să rezolvăm o problemă importantă, chiar dacă cu un impact bugetar mai redus, şi anume scăderea TVA la pachetele All Inclusive din turism de la 24% la 9%, pentru că era o problemă de competitivitate a sectorului de turism din România. Cred că impactul bugetar este 100 de milioane de lei. Este inclus în acest buget", a anunţat premierul la Palatul Victoria.