ANC va colabora cu DRRM pentru eficientizarea procesului de redobândire a cetățeniei române de către basarabeni. La această înțelegere au ajuns vineri, 9 august, secretarul de stat al DRRM din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, cu președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), Silviu Barbu.
Vor colabora pentru eficientizarea procesului de redobândire a cetățeniei de către basarabeni
Adrian Dupu a oferit mai multe informații, într-o postare realizată pe pagina sa de Facebook. El a subliniat că procesul de redobândire a cetățeniei române este unul dintre subiectele foarte des întâlnite în discuțiile cu cetățenii din Republica Moldova.
Astfel, a discutat cu președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), Silviu Barbu. Ei au dezbătut noua lege a cetățeniei și viziunea sa asupra activității instituției. Un alt subiect a vizat strategia pentru eficientizarea procesului de acordare a cetățeniei române.
Adrian Dupu s-a bucurat să vadă că există „toată deschiderea pentru colaborare”
Adrian Dupu subliniază că s-a bucurat să vadă că există „toată deschiderea pentru colaborare”. În acest fel, vor putea veni „tot mai mult în sprijinul celor care așteaptă redobândirea unui drept, acela de a fi cetățeni români cu acte în regulă”.
„Am avut o întâlnire cu noul președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), Silviu Barbu. Procesul de redobândire a cetățeniei române este unul dintre subiectele foarte des întâlnite în discuțiile cu cetățenii din Republica Moldova.
Din acest motiv, am discutat cu domnul președinte atât despre noua lege a cetățeniei cât și despre viziunea sa asupra activității instituției, și strategia pentru eficientizarea procesului de acordare a cetățeniei române.
M-am bucurat să văd că există toată deschiderea pentru colaborare, pentru a veni tot mai mult în sprijinul celor care așteaptă redobândirea unui drept, acela de a fi cetățeni români cu acte în regulă. Am hotărât să menținem un dialog instituțional constant pentru a putea identifica cele mai bune soluții”, a scris Adrian Dupu pe Facebook.
Postarea a atras mai multe reacții.
Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie îndeplineşte mai multe atribuţii
Comisia pentru Cetăţenie, entitate fără personalitate juridică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea, redobândirea, retragerea sau renunţarea la cetăţenia română.
Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie îndeplineşte următoarele atribuţii:
- ţine evidenţa cererilor de acordare, redobândire, renunţare şi retragere a cetăţeniei române, alcătuind dosare pentru fiecare caz în parte;
- asigură condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii Comisiei pentru cetăţenie;
- asigură secretariatul Comisiei pentru cetăţenie;
păstrează şi organizează arhiva Comisiei pentru cetăţenie; - întocmeşte proiectele de ordine ale preşedintelui Autorităţii privind acordarea, redobândirea, retragerea şi renunţarea la cetăţenia română, precum şi proiectele de ordine de respingere a acestor cereri;
- redactează certificatele de cetăţenie şi îndeplineşte procedura de rectificare a acestora;
- asigură solemnitatea depunerii jurământului de credinţă faţă de România şi păstrează evidenţa persoanelor care au depus jurământul de credinţă;
- colaborează cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi cu instituţii internaţionale cu atribuţii în domeniul cetăţeniei, fiind abilitată să încheie protocoale de colaborare;
- comunică, la cerere, autorităţilor administraţiei publice centrale datele referitoare la persoanele care au dobândit, au redobândit sau au pierdut cetăţenia română, potrivit legii;
- răspunde solicitărilor cu privire la problemele cu care a fost sesizată, dacă intră în sfera sa de competenţă;
- informează cu caracter general publicul cu privire la drepturile cetăţenilor români, inclusiv cele care decurg din calitatea de cetăţean european;
- asigură participarea personalului la programe de formare şi perfecţionare profesională, în limita bugetului aprobat;
- realizează orice alte obiective corespunzătoare domeniului de activitate al Autorităţii, în limita bugetului aprobat şi a planului de activităţi.