2016 este unul foarte bun pentru vânzarea de locuinţe, este de părere Anca Bidian, patroana firmei de brokeraj de credit, Kiwi Finance. Potrivit acesteia, primele trei luni din 2016 au depăşit ca valoare dar şi ca volum, vârful vânzărilor din 2008.
Capital: Cum a fost anul 2015 pentru piaţa bancară?
Anca Bidian: 2015 a fost un an foarte bun. Ca după dezgheţ. În primul rând din partea clienţilor s-a simţit o recăpătare a încrederii, iar din partea băncilor dezgheţul începuse din 2013, însă între clienţi şi bănci, în ultimii şapte ani a fost un joc de-a şoarecele şi pisica. Drept urmare 2015 a fost un an în care s-au întâlnit voinţa şi putinţa ca să spun aşa. Şi s-a văzut un an bun. Nu vorbesc numai în termen de cifre ci de optimism. La finalul anului au început discuţiile cu ghiduşiile legislative care au produs ce au produs. Şi anume în prima parte a anului 2016 a existat un aflux de cereri de creditare care a depăşit nivelul de vârf a anului 2008. Totul s-a întâmplat pe o logistică subdimensionată a băncilor. Vorbesc de creditele de achiziţii, ipotecare. La noi, într-o singură lună din 2016, au fost înregistrate cereri de 26-28 de milioane de euro. Având în vedere că în 2008 preţurile erau duble, înseamnă un număr dublu de clienţi pe aceleaşi volume. Ceea ce înseamnă foarte mult. Sigur că băncile s-au trezit peste noapte cu acest aflux de cereri pe toate segmentele de achiziţii: Prima Casă, credite standard. Clienţii s-au grăbit să prindă avansuri mici. Acest lucru a dus la întârzieri în procesul de aprobare. În luna mai a venit şi Legea Dării în Plată, băncile s-au repoziţionat, cele mari au anunţat avansuri foarte mari. Printre partenerii noştri avem bănci care au avansuri de 20-25%. Acum vorbim de capacitatea de absorbţie clar. Subliniez că cererea solvabilă în piaţă pe credite de achiziţii este foarte mare. Oamenii vor să îşi cumpere case. Dar nu la un avans mai mare de 25%. Însă un avans de 20%-25% se absoarbe uşor în piaţă şi mă refer la cererea solvabilă. Problema pe întreg sistemul acum este că băncile mari cu cotă de piaţă sunt poziţionate pe avansuri mai mari de 25% iar oferta aceasta nu e vandabilă în acest moment.
Capital: Cum a reacţionat cererea după intrarea în vigoare a legii Darea în plată?
Anca Bidian: Noi am înregistrat un recul în cerere în luna mai, după intrarea în vigoare a legii. Să spun în primele zece zile. Spre sfârşitul lunii mai a început iar să crească, iar acum a revenit la valorile de dinainte, respectiv la vârful din 2008. Dar aici ţine de capacitatea noastră de comunicare şi faptul că avem în portofoliu oferte cu avans de până la 25%. La cei care au avansuri mai mari nu se potriveşte cu puterea pieţei.
Capital: Avansurile vin din economii sau alte credite de nevoi personale?
Anca Bidian: În mare parte vin din economii. Personal nu recomand o finanţare de 100% din credit a unei locuinţe. Un credit de nevoi personale e pe termen scurt, rata e destul de mare, responsabilitatea e foarte mare.
Capital: Care e profilul clientului care azi are un avans de 20-25%?
Anca Bidian: Are venituri peste medie, respectiv un venit peste 4.000-5.000 de lei pe lună, pe familie. Sunt mulţi clienţi care au vândut câte o proprietate, moştenită sau nu. Iar cele mai căutate sunt locuinţele noi. În special apartamente, pentru că oferte de case nu sunt foarte multe. Pe segmentul veniturilor medii se caută cel mai mult apartamente de 3-4 camere. Pe segmentul veniturilor mari sunt multe investiţii, pentru închiriat. Se caută locaţii centrale, accesibile, gure de metrou, centru studenţesc. Acolo sunt căutate apartamentele cu două camere şi garsonierele. Pe segmentul veniturilor foarte mari se caută case vechi, apartamente foarte mari, ultracentrale sau în nordul Capitalei.
Capital: Care e cea mai scumpă locuinţă pe care aţi vândut-o anul acesta?
Anca Bidian: E vorba de un penthouse de 1,5 milioane de euro, de circa 300 de mp, în Nordul Capitalei. Însă nu e o cerere foarte mare. Noi vindem maximum două astfel de apartamente pe an.
Capital: Cât credeţi că rezistă băncile să ţină avansurile la peste 30%?
Anca Bidian: Băncile pot rezista foarte mult. Tocmai au demonstrat asta în trecutul apropiat. Din septembrie 2008 au stat şi nu au creditat până prin 2011. Atunci şi-au revenit cumva pentru că tot peisajul s-a mai stabilizat. Băncile şi pieţele rezistă mult mai mult decât populaţia. Discuţia trebuie făcută de oportunitatea acestei legi, de funcţionalitatea ei, nu ştiu dacă va sta în piaţă până la finalul acestui an, cred eu.