Vineri, Plenul Senatului a luat act de demisia Ancăi Dragu din funcția de senator, determinând astfel vacanța mandatului său legislativ. Anca Dragu și-a dat demisia din Senat după ce a acceptat să devină guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Mandatul său de senator a încetat la data de 21 decembrie, iar poziția sa de senator ales în Circumscripția electorală nr. 42 București a devenit vacantă în urma demisiei sale.

Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru un mandat de 7 ani, prin adoptarea unui proiect de hotărâre de către Parlamentul Republicii Moldova, cu 58 de voturi.

Deputații au evidențiat experiența semnificativă a Ancăi Dragu în sectorul financiar-bancar, în politici publice și în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Aceasta a acumulat peste 15 ani de activitate la Banca Națională a României și la Fondul Monetar Internațional, deținând funcția de ministru al Finanțelor Publice în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017. În 2020, a fost aleasă președinte al Senatului României, reprezentând partidul USR.

Fotoliul de guvernator al BNM a devenit vacant după ce Octavian Armașu a fost revocat din această funcție de către Legislativ.

Cine este Anca Dragu

Anca Dragu, economistă de profesie, a deținut poziția de ministru al Finanțelor în guvernul României între noiembrie 2015 și ianuarie 2017. În plus, în 2020, a devenit prima femeie președinte al Senatului și al doilea în rang în stat, marcând astfel o parte dintr-o carieră vastă ce însumează 28 de ani de experiență în instituții financiare de prestigiu, atât la nivel național, cât și internațional, inclusiv în mediul privat.

Cu o diplomă de licență și un doctorat în Economie obținute la Academia de Studii Economice din București, alături de un master în Politici Publice și Aderare la UE finalizat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Anca Dragu și-a dezvoltat expertiza prin diverse programe academice, inclusiv la Universitatea Georgetown, printre care Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est, și la Universitatea George Washington din Washington DC.

Pe parcursul celor peste 28 de ani de activitate profesională, și-a consolidat expertiza lucrând atât în sectorul public, cât și în cel privat, având roluri diverse și importante. A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene. După o perioadă de 12 ani în biroul Fondului Monetar Internațional din București, a ocupat funcția de economist în cadrul Băncii Naționale a României.

În calitate de senator în Parlamentul României, a fost președinta Comisiei pentru Drepturile Omului, egalitate de șanse, culte şi minorități și a făcut parte din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară şi piață de capital, precum și din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale.