Anca Dragu: Legea dării în plată reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare a României

Legea dării în plată, votată în Senat, reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare a României, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

La începutul săptămânii trecute, plenul Senatului a votat în unanimitate Legea dării în plată, după ce a respins un amendament prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garanţii guvernamentale, cum ar fi Prima Casă, scrie news.ro.

În schimb, senatorii au limitat aplicarea legii doar pentru creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro "Legea dării în plata reprezintă un risc la adresa stabilităţii financiare a României. Un alt risc îl reprezintă politica bugetară expansionistă, care duce la creşterea deficitului bugetar", a spus Dragu, la o conferinţă organizată de Comisia Europeană, prilejuită de lansarea "Raportului de ţară pentru România".

Totuşi, ministrul a dat asigurări că deficitul public va rămâne sub control în acest an şi nu va depăşi nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB). "Competitivitatea prin costuri a fost restabilită după 2010 în România, iar productivitatea muncii a devenit semnificativ mai bună după 2012", a mai spus ministrul. Legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuinţe cu garanţii imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit.