Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în Marea Britanie susține că planul de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a doua fază a anchetei asupra originilor COVID-19 este politizat şi lipsit de spirit de cooperare, relatează Xinhua, citată de Agerpres.
Mai exact, acesta subliniază faptul că OMS continuă să afirme că au fost încălcate o serie de protocoale, motiv pentru care virusul ar fi scăpat.
„Planul OMS menţine ca prioritate de cercetare ipoteza conform căreia o încălcare a protocoalelor de laborator a făcut ca virusul să scape”, a spus acesta. Totodată, el a subliniat faptul că atitudinea OMS vine în ciuda faptului că raportul misiunii comune OMS-China a conchis clar că ‘scăparea (virusului) dintr-un laborator este extrem de improbabilă’ şi în comunitatea ştiinţifică internaţională există un amplu consens asupra acestui fapt.
Acesta a mai menționat că planul OMS se bazează pe teoria scăpării dn laborator, însă este constată o lipsă totală de transparență.
„Nu putem să nu ne gândim că acest plan de lucru este făcut astfel încât să reflecte teoria ‘scăpării din laborator’ susţinută de anumite ţări cum sunt Statele Unite. Iar lipsa de transparenţă în procesul de redactare contribuie de asemenea la suspiciunea că planul de lucru este un produs al manipulării politice”, a spus purtătorul de cuvânt.
În același timp, purtătorul de cuvânt a mai subliniat faptul că planul „prezentat unilateral de secretariatul OMS, nu respectă rezoluţia celei de-a 73-a Adunări generale a OMS, ce stipulează în mod clar că secretarul general al OMS va continua să lucreze îndeaproape cu statele membre pentru identificarea surselor zoonotice ale virusului şi calea pe care acesta a ajuns la om”.
Cum trebuie realizată ancheta OMS
El a mai menționat că planul de lucru al OMS trebuie realizat cu concursul statelor membre pentru a se putea ajunge în final la un consens.
„Acest lucru înseamnă că elaborarea planului de lucru pentru următoarea fază de identificare a originilor (COVID-19) trebuie realizată cu concursul statelor membre ale OMS, iar OMS trebuie să ajungă la consens cu statele membre, după o consultare completă”, a precizat purtătorul de cuvânt, subliniind că „studierea originilor reprezintă o chestiune ştiinţifică serioasă, care necesită cooperarea oamenilor de ştiinţă de pe plan global”.
Totodată purtătorul de cuvânt adaugă că speră ca OMS să înțeleagă toate aceste aspecte și să ”adere la spiritul științei, dar și al profesionalismului”, colaborând cu comunitatea internațională.
„Sperăm ca OMS să adere la spiritul ştiinţei, profesionalismului şi obiectivităţii şi să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a susţine în comun integritatea ştiinţifică a studiului asupra originilor (COVID-19), pentru a rezista politizării şi a menţine o atmosferă sănătoasă în cooperarea globală anti-epidemii”, a conchis purtătorul de cuvânt.