Procurorul general din dosarul 10 august a anunțat că ancheta din acest dosar va fi terminată în acest an. De asemenea, el a dat și o perioadă de timp când va lua final ancheta.
Ancheta va fi finalizată până la toamnă
În cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, marți, procurorul general Alex Florenţa a anunțat că ancheta în cazul protestului din 10 august 2018 ar urma să fie finalizată până în toamnă.
Florenţa a adăugat că ancheta avansează bine, aproximativ 150 de persoane au fost arestate din nou, iar 22 de jandarmi care au fost implicați în altercația cu protestatarii se confruntă acum cu acuzații.
Parcurgerea acestui caz a fost complexă
Inițial, Parchetul Militar a demarat cercetările și i-a acuzat pe șefii Jandarmeriei – Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile – de „intervenție ilegală și abuzivă în data de 10 august 2018, când sute de protestatari pașnici au fost bătuți și gazați”.
Ulterior, însă, dosarul a fost preluat de DIICOT, iar în iulie 2020, cauza a fost clasată pe motiv că a existat o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au distanțat de cei care au exercitat violențe împotriva forțelor de ordine, și că nu toate „victimele colaterale” ale violențelor din Piața Victoriei au fost considerate „victime nevinovate”.
În urma deciziei de redeschidere a anchetei, DIICOT a trimis dosarul la Parchetul Militar, care i-a pus din nou sub acuzare pe foștii șefi ai Jandarmeriei.
Pronunțarea unei decizii a fost amânată de mai multe ori
DIICOT a făcut o solicitare la Curtea de Apel București privind intervenția Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018. Cererea a fost trimisă ulterior la Tribunalul București, care a amânat de mai multe ori decizia.
La 2 martie 2021, judecătoarea Daria Miheț de la Tribunalul București a decis că dosarul trebuie să rămână închis, iar foștii șefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriți penal pentru intervenția lor împotriva manifestanților.
Cu toate acestea, la 16 aprilie 2021, Curtea de Apel București a decis că dosarul ar trebui redeschis împotriva șefilor Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei. Această decizie a venit după ce a fost depusă o contestație de către Ion Crăciunescu, unul dintre protestatarii care a fost rănit în timpul intervenției. În prezent, dosarul este instrumentat de Secția Parchetelor Militare.