Parchetul General a început o anchetă, după incidentul dintre Diana Șoșoacă și Antena 3 din Parlament

Parchetul General a anunțat oficial sâmbătă, 21 decembrie 2024, că a început o anchetă după ce Diana Șoșoacă și câțiva dintre cei apropiați ei ar fi agresat verbal echipa de jurnaliști a postului de televiziune Antena 3 în Parlament. Ancheta este deocamdată la nivel general, fără acuzații directe împotriva unor persoane.

Procurorii spun că, pe 20 decembrie 2024, mai multe persoane, inclusiv un europarlamentar, un deputat și un funcționar parlamentar, i-au urmărit și i-au agresat verbal pe jurnaliștii acreditați din Parlament. În aceeași situație, una dintre persoanele implicate a postat pe rețelele sociale un video în care a insultat și a amenințat judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) și un jurnalist. Deocamdată, ancheta este la nivel general și investighează faptele, fără a acuza direct vreo persoană.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu în data de 20 decembrie 2024 cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi purtare abuzivă.

În fapt, s-a reţinut că în, data de 20 decembrie 2024, în timp ce se aflau în incinta Palatului Parlamentului, mai multe persoane (printre care şi un europarlamentar, un deputat, un funcţionar parlamentar ş.a.) i-au urmărit şi agresat verbal pe jurnaliştii acreditaţi din cadrul unui post de televiziune.

În acelaşi context, pe un cont social media al uneia dintre persoanele menţionate anterior a fost publicat un mesaj video prin care au fost adresate injurii şi ameninţări la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale şi a unui jurnalist. Menţionăm că în cauză urmărirea penală se desfăşoară in rem”, a informat, sâmbătă, Parchetul General.

Antena 3 acuză că Diana Șoșoacă a amenințat și hărțuit echipa

Antena 3 susține că Diana Șoșoacă și cei care o însoțeau au amenințat și hărțuit echipa televiziunii în timp ce aceasta se afla în Parlament. Incidentul a atras atenția Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), care a cerut Parchetului General să ia măsuri pentru protejarea jurnaliștilor împotriva agresiunilor și a mesajelor instigatoare la ură. Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, a declarat că acest incident este un atac direct la adresa libertății presei și a subliniat nevoia de a proteja jurnaliștii.

Se pare că situația a fost amplificată de prezența influencerului Makaveli, care, alături de Diana Șoșoacă și alți membri ai partidului SOS România, a întrerupt o transmisiune live a Antena 3 din Parlament. Makaveli și Șoșoacă au ridicat tonul și au adresat întrebări provocatoare unei jurnaliste, întrebând de ce nu mai face interviuri și unde se află Mihai Gâdea. În același timp, colegii lor parlamentari i-au informat că transmisia fusese deja oprită.

CNA a cerut autorităților să asigure un mediu de lucru sigur pentru jurnaliști și să evite astfel de incidente în viitor. În prezent, autoritățile române investighează incidentul, iar cei implicați ar putea răspunde legal pentru faptele lor.