Vineri, IPS Teodosie şi preoţii nu au purtat mască la slujbă, iar unii dintre credincioşi s-au împărtăşit folosind aceeași linguriță. Prefectul a  intervenit imediat și a afirmat că autorităţile nu îngrădesc dreptul la credinţă şi că singura cerinţă a autorităţilor a fost ca slujbele să se desfăşoare conform prevederilor legale, relatează News.ro.

“Autorităţile nu îngrădesc dreptul la credinţă. Singura cerinţă venită din partea instituţiilor este ca slujbele să se desfăşoare conform normelor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează starea de alertă şi în ordinul de carantinare emis de DSU. Suntem siguri că, prin dialog, înţelegere şi echilibru, putem evita situaţii tensionate şi care pot aduce un risc din punct de vedere epidemiologic, în această perioadă de sărbătoare. Situaţia reclamată astăzi, de la Catedrală, este în atenţia organelor de ordine şi siguranţă publică”, a anunţat prefectul Silviu Coşa.

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat vineri, începând cu ora 8.30, Sfânta Liturghie prilejuită de praznicul Naşterii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” împreună cu un sobor de preoţi. La eveniment au fost prezente câteva zeci de persoane care purtau mască de protecţie. Arhiepiscopul Tomisului şi ceilalţi preoţi nu au purtat masca de protecţie.

După slujbă, Arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit credincioşii prezenţi la slujba religioasă, iar aceştia au fost nevoiţi să îşi dea jos pentru câteva secunde masca de protecţie, în timp ce IPS Teodosie nu a purtat nici de această dată mască.

Municipiul Constanţa se află în carantină până pe data de 1 ianuarie, la ora 20:00.

Potrivit ordinului de carantinare, este permisă deplasarea cetăţenilor la slujbele religioase. De asemenea, acelaşi document prevede că este permisă organizarea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc.

Totodată, prin ordinul de carantinare a fost instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru persoanele care au împlinit cinci ani, atât în spaţii închise, cât şi deschise.