Potrivit informațiilor, ar fi vorba despre opt angajați ai Senatului, care ar fi solicitat și obținut, în perioada 2015 – 2022, 163 de credite de la mai multe CAR-uri din țară. Angajații Senatului ar fi folosit documente ce conțineau informații care nu corespundeau realității pentru a îndeplini condițiile de creditare.
Mai exact, este vorba despre adeverințe de salariat, în care erau înscrise sume mai mari decât cele pe care le primeau în realitate.
DIICOT a solicitat predarea unor documente
Secretarul general al Senatului, Mario Oprea a precizat că la Senatul României a venit din partea DIICOT „o ordonanță de predare a unor documente pe 23 septembrie” și nu este vorba despre o descindere.
„Nu sunt procurori DIICOT la Senatul României. La Senat a venit un singur document, care este o ordonanță de predare a unor documente pe 23 septembrie. Nu e vorba de nicio descindere sau ceva asemănător.
Singurul lucru pe care vi-l pot confirma este primirea unei ordonanțe de predare a unor documente în data specificată. Acele documente au fost predate în timpul prevăzut de lege, fără niciun fel de comentariu sau altă problemă.
Au fost preluate de către Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, cei care ne-au solicitat aceste documente. Dacă mi se specifică că au calitatea de suspect, numai atunci putem aplica prevederile legii, aplicând sancțiuni în funcție de ceea ce se specifică în actele emise de aceste instituții”, a declarat Mario Oprea.
Potrivit acestuia, IPJ Prahova a solicitat copii ale unor adeverinţe de venit ale unor consilieri şi consilieri parlamentari, iar din lista de nume transmisă, în prezent, mai lucrează la Senat opt persoane. Oprea a menţionat, totodată, că unele persoane din listă nu au lucrat niciodată la Senat.
„Nu putem spune că au fost emise adeverinţe false. Nu noi constatăm acest lucru. Nu Senatul României, ci Poliţia constată dacă sunt false. Nouă ni s-au cerut copii după aceste adeverinţe şi le-am dat”, a explicat el.
Președintele interimar al Senatului a făcut precizări
De asemenea, președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a venit cu detalii în ceea ce privește acest caz. Aceasta a precizat că toate documentele au fost puse la dispoziția organelor competente.
„Serviciul de salarizare are obligația de întocmi și elibera, la cererea angajaților, adeverințe de venit pe care solicitanții le pot înainta către diverse instituții financiare. Copii ale registrelor de evidență în care sunt consemnate aceste adeverințe în cadrul Direcției generale economice și copii ale adeverințelor au fost puse la dispoziție la organele competente”, a precizat conducerea Senatului pentru puterea.ro.
Cei opt funcționari din Senat sunt cercetați pentru fapte de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.