Grecia, Croația și România resping migranți la graniță în mod ilegal, și uneori chiar violent. Bruxelles-ul se declară extrem de îngrijorat.
Comisarul european Ylva Johansson s-a declarat „extrem de îngrijorată” în urma informațiilor din presă privind noi respingeri ilegale ale migranților la frontierele UE, în special în Grecia și Croația. Aceasta a ceurt acestor țări să investigheze situația, scrie AFP.
Anchetele publicate documentează o strategie de respingere a migranților orchestrată de „unități speciale de poliție”, sprijinite în parte din fonduri europene, în Croația, Grecia și România.
Înregistrări video cu privire la respingerea migranților, apărute în media
Comisarul suedez a declarat că aceste presupuse împotriviri „ne pătează cu adevărat reputația noastră ca Uniune Europeană”. Ea urmează să se întâlnească cu miniștrii de Interne grec și croat.
De asemenea, aceasta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibila „utilizare abuzivă a fondurilor UE” alocate acestor state membre, reamintind că UE poate suspenda plățile în caz de încălcare a statului de drept.
„Unele dintre aceste informații sunt șocante și sunt extrem de îngrijorată”, a reacționat Ylva Johansson, în timp ce astfel de acuzații sunt obișnuite.
România, Croația și Grecia, acuzate că au o strategie de respingere a migranților
Liberation scrie că în Grecia, România și Croația, mărturiile solicitanților de azil arată că bărbați, femei și copii sunt împinși, uneori în mod violent, în afara granițelor Europei, fără ca oamenii să fi putut căuta protecţia oferită de acestea.
Articolul ilustrează imaginea unui polițist de frontieră român ce amenință un grup de migranți
Liberation a luat parte la o anchetă ce a durat opt luni, în care jurnaliști din șapte țări și opt instituții media au lucrat împreună. Olandezii de la Lighthouse Reports au coordonat ancheta, pentru a relata povestea respingerii ilegale a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene.
Jurnaliștii menționați au fost la granița dintre Croația și Bosnia, și în România, la intersecția a mai multor drumuri de pământ la nord de satul sârbesc Majdan.
Cu ajutorul dronelor și al camerelor termice au reușit să obțină dovezi că aceste respingeri ale migranților, departe de a fi un derapaj, reprezintă o strategie consacrată din partea statelor ale căror forțe de poliție sunt sprijinite financiar de UE.