Ancheta parlamentară va avea în vedere influenţele pe care le exercită deciziile Petrom asupra macroeconomiei, iar în acest sens deputatul Iulian Iancu s-a referit la închiderea Arpechim, Doljchim, în urma cărora au fost afectate 15.000 de persoane şi un lanţ economic legat de exportul produselor petroliere.
‘A fost oprită producţia a 800.000 de tone de bitumen pe zi, vitale pentru programul celor 10.000 de kilometri de autostrăzi. Prin închiderea Arpechim va trebui să luăm acest bitumen din import, şi de proastă calitate, când se ştie că la Arpechim bitumenul este de cea mai bună calitate’, a spus preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Un alt aspect avut în vedere de Comisia parlamentară este modul de formare a preţului la produsele petroliere.
‘O analiză în detaliu pe toate componentele va duce la identificarea de măsuri care să ducă la reducerea presiunii pe creşterea continuă a preţurilor la pompă’, a spus Iulian Iancu. Întrebat care ar putea fi măsurile ce ar putea fi luate pentru controla acest fenomen, preşedintele Comisiei parlamentare a dat exemplul Bulgariei, care, pentru o perioadă limitată, a îngheţat preţul la pompă.
‘În cazul nostru, fiind vorba despre mai mulţi operatori, nu îşi poate reduce unul singur preţul la pompă pentru că ar fi atacat de celelalte companii din piaţă pentru dumping. Atunci ar trebui să o facă Guvernul României, care are la dispoziţie o prevedere în Legea de privatizare a Petrom, unde la articolul 41 se arată că, în condiţii de criză, poate interveni asupra preţului’, a precizat Iancu.
Acesta consideră că ‘Petrom nu poate iniţia o îngheţare a preţului la pompă, dar nu se va împotrivi dacă va fi o decizie în acest sens a statului român’.
În opinia lui Iulian Iancu, şi Consiliul Concurenţei are la îndemână pârghii legale, mai ales că va finaliza o investigaţie mai veche asupra pieţei carburanţilor. O altă măsura pe care preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor o apreciază ca fiind posibilă, ar fi eliminarea componentei de biocombustibil din carburanţi, prin decizie a Guvernului.
De asemenea, Iulian Iancu a apreciat că dezbaterea din Parlament ar trebui extinsă pe tot lanţul: de la Oilterminal, transportatori, producători şi rafinare, până la distribuitorii şi furnizorii de produse petroliere.
‘Ancheta se va finaliza în cel mult 90 de zile, deci la 1 iulie ar trebui să existe nişte concluzii, iar după aceea toţi operatorii din lanţul petrolier vor fi obligaţi să dea explicaţii privind formarea preţului carburanţilor’, a mai adăugat Iulian Iancu.
Preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a participat marţi la conferinţa organizată de Consiliul Concurenţei.
SURSA: Agerpres