Strictsecret.ro a publicat zilele trecute o anchetă despre modul în care a evoluat populația carnivorelor mari. Contactat de sursa citată, ministrul Mediului a oferit un interviu în care a confirmat toate datele publicate în anchetă și totodată a ținut să explice și motivul pentru care celelalte state din Uniunea Europeană refuză să primească din surplusul de populație al urșilor.
Astfel, în interviul acordat pentru sursa citată, Tanczos Barna susține că Ministerul Mediului a lansat pentru a treia oară o licitație prin care sa contracteze serviciile unei firme care să facă o estimare a populației de urși din România, în contextul în care nu mai există astfel de statistici oficiale încă din 2016.
„O să emitem un Ordin de Ministru în consultare publică, probabil săptămâna aceasta, și în baza acestui studiu pe care l-am așteptat și l-am finalizat săptămâna trecută. Vom emite un proiect de Ordin de Ministru pentru cotele de intervenție așa cum prevede și legea, cotele de intervenție și de prevenție, așa cum prevede legea în momentul de față.
Așteptăm rezultatul licitației pe evaluarea populației și derularea procesului de identificare prin măsuri genetice și probabil că într-un an de zile cel târziu vom avea cel mai amplu raport cu privire la populația de urs în comparație cu toate țările membre în Uniunea Europeană, poate și din lume.
Dacă în primăvară avem rezultat, dacă în primăvară avem un contract de prestări servicii, de evaluare, probabil în timpul verii, undeva în lun august o să avem și primele concluzii pe baza acestui contract”, a spus ministrul pentru sursa citată.
Omul care a făcut cel mai mult rău
Totodată, el a ținut să confirme imprudența cu care Gabriel Păun, promotorul Agent Green, care dă lecții de comportament în cazul unei întâlniri om-urs și condamnă ONG-urile pentru blocarea Directivei care vizează vânatul păsărilor, un subiect sensibil aflat acum pe masa Curții Constituționale a României.
„El a făcut cel mai mult rău. El în acest domeniu a făcut cel mai mult rău. Cu subiect și predicat, pentru că lasă impresia că această problemă se poate rezolva bătând din palme, așa cum spune el. Te vezi cu ursul în pădure, bați de două ori din palme și vine zâna bună și a plecat acasă. Și este un inconștient cras”, a spus ministrul.
De menționat este faptul că cel ma grav aspect pe care ministrul l-a menționat în interviu îl reprezintă faptul că, în România, în prezent nu este stabilită o sumă de despăgubire pentru persoanele rănite, mutilate sau ucise de atacurile animalelor sălbatice.
„Este o despăgubire morală care este egală cu salariul până la vârsta de pensionare și acoperirea tuturor costurilor de înmormântare. Avem Ordinul de Ministru în dezbatere publică, dacă nu mă înșel, pe aceste despăgubiri prevăzute de Lege”, a spus acesta.
Cât primește o persoană care a fost rănită de un urs
Întrebat dacă nu este implementată această măsură, ministrul a spus că probabl la finalul lunii februarie aceasta ar urma să fe aprobată.
„Nu este. Am cerut colegilor o procedură care s-a elaborat în comun cu câțiva specialiști în asigurări de viață, că acolo lucrurile sunt mai complicate la accidente de muncă, la incapacitate temporară de muncă, la Doamne Ferește deces, dar la sfârșitul lunii februarie cu siguranță Ordinul va fi aprobat și va fi posibilă și despăgubirea persoanelor care au fost atacate de urs. Se reglementează acolo și suportarea pagubelor generate de aceste exemplare, în urma lovirii lor pe drumurile naționale, județene, drumurile publice.
Pentru că nici această problemă nu era rezolvată. În ceea ce privește comisiile de evaluare a pagubelor în agricultură, nu este un sistem care să îmi placă foarte mult. E un sistem care se bazează pe foarte multă subiectivitate. Adică vine o comisie formată din funcționari publici care estimează gradul de afectare al culturii de porumb, de exemplu, la un moment dat”, a adăugat Tanczos Barna.