China a anunţat deschiderea unor anchete asupra mai multor înalţi şefi de companii imobiliare publice suspectaţi de „încălcări grave ale disciplinei şi legii”, expresie care desemnează deseori fapte de corupţie, potrivit AFP.
Patru șefi de companii imobiliare, anchetați
Este o nouă lovitură dată acestui sector-cheie al economiei chineze, afectat deja de o încetinire a vânzărilor, de o îndatorare record a dezvoltatorilor şi de clienţi nemulţumiţi de întârzieri lungi de livrare.
Autorităţile locale însărcinate cu disciplina în cadrul sectorului public şi al Partidului Comunist Chinez (PCC) au anunţat, în comunicate separate, plasarea sub anchetă a patru şefi de companii imobiliare.
Este vorba de Zhuang Yuekai, preşedinte al consiliului de administraţie al C&D Real Estate, Shi Zhen, preşedintele al consiliului de administraţie al C&D Urban Services, Liu Hui, director general adjunct al Shenzhen Talents Housing Group, şi Tang Yong, fost preşedinte al consiliului de administraţie al China Resources Land.
Toţi patru sunt suspectaţi de „încălcări grave ale disciplinei şi legii”, se arată în comunicate, fără alte precizări. Această formulă este deseori utilizată de autorităţi pentru a desemna fapte de corupţie sau de delapidare. Ea poate desemna, în unele cazuri, nerespectarea liniei politice a PCC.
Anchetele chiar înainte de Congresul PCC
Aceste anchete ar putea „da o nouă lovitură încrederii investitorilor şi ar putea stârni nelinişti faţă de administrarea internă a anumitor companii publice”, a precizat pentru agenţia Bloomberg analistul Ting Meng, de la banca ANZ.
Anunţurile survin cu câteva luni înainte de Congresul PCC, organizat la toamnă la o dată încă neprecizată.
Evenimentul, care are loc la fiecare cinci ani, ar urma să ducă, cu excepţia unei surprize enorme, la realegerea preşedintelui chinez Xi Jinping pentru un al treilea mandat, lucru inedit, la conducerea organizaţiei politice.
De la venirea sa la conducerea PCC în 2012, Xi Jinping desfăşoară o campanie amplă anticorupţie, populară în rândul opiniei publice, care a dus deja la căderea unor capete: responsabili politici, şefi de companii şi de organisme publice sau înalţi oficiali din armată.
Autorităţile au anunţat astfel la sfârşitul lunii iulie plasarea sub anchetă a ministrului Industriei şi Tehnologiilor Informaţiei, Xiao Yaqing, suspectat de corupţie.
Presupuşi rivali ai lui Xi Jinping din PCC au fost de asemenea condamnaţi în ultimul deceniu. Detractorii săi acuză această campanie că are şi scopuri politice.
În China, aproape toate personalităţile inculpate pentru corupţie ajung să fie condamnate.