La începutul lunii noiembrie, ANCOM a anunţat că a dezbătut şi adoptat, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, tarifele maxime care pot fi percepute operatorilor de reţele de comunicaţii electronice pentru exercitarea dreptului de acces pe imobilele proprietate publică.
Decizia stabileşte nivelul maxim al tarifelor care pot fi percepute operatorilor pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietate publică administrate de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale.
”Decizia ANCOM se aplică instituţiilor publice, inclusiv autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, precum şi oricăror alte entităţi care exercită dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publică a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale şi care nu deţin infrastructuri prin care să furnizeze utilităţi publice sau servicii de transport”, se arată în comunicat.
Tarifele stabilite prin decizie vor fi achitate de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice interesaţi să obţină acces la imobilele deţinute de instituţiile publice sau entităţile sus-menţionate.
Decizia prevede că tariful pentru exercitarea dreptului de acces la elemente de infrastructură precum antene, cabinete, camere tehnice, conducte, staţii de bază, stâlpi, piloni, precum şi pentru cablurile şi cutiile pentru care se exercită un alt tip de acces decât cel prevăzut în anexa deciziei nu poate depăşi valoarea de zero lei.
Totodată, decizia stabileşte tarifele maxime pozitive pentru 48 de tipuri de acces.
”Până la data de 27 ianuarie 2019, pentru imobilele proprietate publică unde au fost realizate lucrări de acces pe proprietăţi, entităţile vizate urmează să publice, modifice sau completeze condiţiile în care se realizează dreptul de acces (inclusiv tarifele maxime) la imobile proprietate publică, precum şi documentele pe care solicitantul urmează să le prezinte în vederea dovedirii îndeplinirii acestor condiţii”, se arată în comunicat.