ANCOM: Avem cea mai bună viteză la internet fix

Potrivit celui mai recent Raport de date statistice publicat de ANCOM, la 30 iunie 2016 românii accesau internetul fix folosind 4,3 milioane de conexiuni în bandă largă, 56% dintre acestea permițând viteze de peste 100Mbps.

"În prima jumătate a acestui an, utilizatorii de internet fix din România au generat un trafic total de download și upload de 2,6 milioane TB, cu un consum mediu lunar per utilizator de 101 GB. Acest consum a fost posibil în contextul creșterii continue a conexiunilor la internet fix cu viteze superioare de transfer de date, România având cea mai bună viteză maximă medie de acces la internet fix din Europa”, a declarat Cătălin Marinescu, președintele ANCOM. 

Statisticile ANCOM pentru 30 iunie 2016 arată o creștere anuală de 5% a conexiunilor la internet fix în bandă largă din România, până la un număr de 4,3 milioane conexiuni. Dintre acestea, mai mult de jumătate (56%) sunt conexiuni care permit viteze best-effort de cel puțin 100Mbps, 31% sunt conexiuni care permit viteze best-effort între 10Mbps și 100Mbps și doar 13% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici. Cu o viteză maximă medie de acces la internet de 84,2 Mbps înregistrată de conexiunile de acces la internet, România este cea mai bine plasată țară europeană, conform Raportului publicat de Akamai privind starea internetului în trimestrul II 2016.

Internet urban vs. rural

Raportul ANCOM evidențiază o creștere ușor mai mare a numărului de conexiuni instalate în mediul rural, cu 5% (până la 1,2 milioane conexiuni), în comparație cu evoluția celui din mediul urban de +4% (până la 3,1 milioane conexiuni) față de aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește distribuția vitezelor furnizate pe medii de reședință, majoritatea conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel puţin 100 Mbps, se află în mediul urban: din totalul de 2,4 milioane de astfel de conexiuni, doar 0,3 milioane se află în zone rurale. Rata de penetrare la nivel de gospodării a atins 53% la nivel național, respectiv 67% la nivel urban și 35% la nivel rural.

Infrastructura de internet fix

Datele prelucrate de Autoritate mai arată că infrastructura de internet fix de bandă largă, care face posibilă în România conectarea la internet la rate mari de viteze transfer, înregistrează creșteri anuale semnificative pe segmentul conexiunilor FTTH, de aproape 70%, atingând la jumătatea acestui an nivelul de 570 mii. Astfel, pe fondul modernizării rețelelor de fibră optică și al investițiilor operatorilor în tehnologii FTTH, scad cu 6% conexiunile xDSL și cu aproape 4% cele care utilizează legături de acces la utilizatorul final prin cablu UTP/FTP, acestea din urmă având în continuare cea mai mare pondere (49%) în numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă din România.

De asemenea, este de remarcat și faptul că o creștere importantă, de 66% față de 30 iunie 2015, au înregistrat conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezintă din ce în ce mai mult o alternativă în zonele fără acoperire cu rețele fixe de internet.

Evoluția telefoniei fixe

Românii vorbesc tot mai puțin la telefonul fix, traficul de voce generat în primul semestru al acestui an scăzând cu aproximativ 14% comparativ cu primul semestru al anului 2015, până la valoarea de 1,7 miliarde de minute. În medie, s-a vorbit lunar 1 oră și 7 minute de pe o linie de acces, cu 11% mai puțin față de primul semestru al anului trecut, un apel având o durată medie de 3 minute și 7 secunde. 

Atât numărul de abonați, cât și numărul de linii telefonice au înregistrat scăderi ușoare, de aproximativ 1%, ajungând la valoarea de 3,7 milioane de abonați, respectiv 4,2 milioane de linii. La 30 iunie 2016, rata de penetrare a telefoniei fixe la nivel de locuitori era de 21%, iar la nivel de gospodării înregistra valoarea de 46%.