ANCOM: Banda de 800 MHz a început deja să fie acordată furnizorilor pentru testarea tehnologiei 4G

România a solicitat Comisiei Europene (CE) derogare până în aprilie 2014 pentru deschiderea benzii de 800 MHz pentru tehnologia 4G, întrucât aceasta a fost folosită pentru funcţionarea unor echipamente de comunicaţii ale Ministerului Apărării Naţionale.

Între timp, banda de 800 MHz a fost eliberată şi a început să fie acordată furnizorilor pentru testarea tehnologiei 4G, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) remis miercuri Agerpres.

“Implementarea 4G în Romania este una dintre cele mai avansate din Europa, iar derogarea la care face referire comunicarea CE nu are impact asupra implementării 4G şi a accesului la internet de bandă largă, pe care toţi operatorii mobili din România le implementează deja în frecvenţele 900, 1.800 şi 2.100 MHz”, informează comunicatul ANCOM.

Autoritatea precizează că în România a existat o circumstanţă specială, acceptată de CE, respectiv faptul că banda de 800 MHz a fost folosită pentru funcţionarea unor echipamente de comunicaţii ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), pentru eliberarea acestei benzi fiind necesare fonduri care au fost obţinute prin licitaţia din 2012.

În perioada august-septembrie 2012, ANCOM a organizat o licitaţie pentru acordarea de noi drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz. Ca urmare a rezultatelor licitaţiei, trei operatori de reţele de comunicaţii mobile au dobândit drepturi de utilizare a unor blocuri de frecvenţe în banda de 800 MHz. Caietul de sarcini care a stat la baza procedurii de selecţie prevede însă că serviciile de comunicaţii electronice în banda de 800 MHz vor începe să fie furnizate în aprilie 2014.

“După licitaţie, România a solicitat practic derogare până la termenul intrării în vigoare a licenţelor, aprilie 2014, dar, printr-o bună cooperare cu MApN, banda de 800M Hz a fost eliberată deja şi a început să fie acordată furnizorilor pentru testarea tehnologiei 4G”, se mai precizează în comunicatul citat.
14 state membre care au ratat termenul de 1 ianuarie 2013
CE şi-a dat acordul marţi în ceea ce priveşte amânarea în utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wirelless de bandă largă din cauza unor motive excepţionale în cazul a nouă state membre, printre care şi România. Ţara noastră a primit derogare până la jumătatea anului 2014 pentru deschiderea benzii de 800 MHz pentru tehnologia 4G. În total, informează CE într-un comunicat, s-au primit cereri de amânare din partea a 14 state membre care au ratat termenul de 1 ianuarie 2013 convenit iniţial pentru utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wirelless de bandă largă.

“Am fost de acord asupra unor derogări temporare şi limitate în cazul a nouă ţări referitor la banda 800MHz. Aceasta este o concesie pragmatică şi finală. Orice amânare a eliberării spectrului ne afectează economia şi cauzează frustrări cetăţenilor. De aceea, reforma spectrului de frecvenţe va fi elementul principal al propunerii Comisiei din septembrie pentru o piaţă unică în sectorul telecomunicaţiilor”, a declarat comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes.

CE şi-a exprimat acordul de amânare în cazul Spaniei, Ciprului, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, României şi Finlandei şi a respins derogările în cazul Slovaciei şi Sloveniei deoarece în aceste ţări întârzierile au fost cauzate de organizarea procesului de autorizare, şi nu de împrejurări excepţionale care nu au permis punerea la dispoziţie a benzii. De asemenea, în cazul Greciei, Letoniei şi Cehiei, CE a decis că este necesară o evaluare suplimentară.

Banda de 800 MHz face parte din aşa-numitul “dividend digital”, spectrul de frecvenţe eliberat în urma trecerii de la tehnologia de televiziune analogică la cea digitală. În primul rând, această bandă de frecvenţe are potenţialul de a susţine serviciile de bandă largă wireless pe întreg teritoriul unei ţări, inclusiv în zonele îndepărtate şi zonele rurale. Până în prezent, numai unsprezece state membre au anunţat că au permis efectiv utilizarea benzii de 800 MHz pentru comunicaţii în bandă largă wireless.