Potrivit unui comunicat al arbitrului telecom, opiniile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea deciziilor ANCOM privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare pentru serviciile de radiodifuziune digitală terestră. 

Transmisia posturilor de radio şi televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital Video Broadcasting – DVB, oferă o calitate superioară a sunetului şi a imaginii şi permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust. 

La nivel european, benzile de frecvenţe VHF (174-230 MHz) şi UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune şi radio digitale terestre. 

ANCOM notează faptul că, în urma negocierilor la nivel internaţional, România a obţinut în banda VHF (174-230 MHz) două multiplexuri naţionale de T-DAB şi un multiplex naţional de televiziune digitală terestră DVB-T. 

"În prezent, în România, în baza acordului tehnic eliberat de Autoritate în temeiul OG nr. 21/2016, în banda VHF funcţionează încă emiţătoarele de televiziune analogică terestră din reţelele publice de televiziune, care îşi vor înceta emisia la data de 31 decembrie 2019. Având în vedere prevederile Acordului Geneva 2006, după data de 17 iunie 2015 aceste emiţătoare nu mai beneficiază de protecţie radioelectrică din partea serviciilor cu statut primar în bandă. Începând cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitală terestră din banda VHF, alături de multiplexurile naţionale şi regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitaţii succesive organizate de Autoritate, iar până în prezent niciun operator nu şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare pentru acesta", precizează Autoritatea. 

De asemenea, în ceea ce priveşte banda UHF (470-694MHz), în urma celor patru licitaţii organizate de ANCOM în perioada martie 2014 – februarie 2017, au fost acordate: o licenţă naţională în banda UHF, două licenţe naţionale în banda UHF, treisprezece licenţe regionale şi două licenţe locale. În această bandă au rămas nealocate un multiplex naţional şi mai multe multiplexuri regionale. În acest context, după acţiunile de coordonare internaţională ale arbitrului telecom, multiplexurile regionale existente, împreună cu multiplexele nou obţinute, se pot constitui într-un multiplex naţional. 

Chestionarul elaborat de ANCOM se adresează tuturor furnizorilor interesaţi de aceste multiplexuri, cu scopul de a afla opinia acestora despre modul şi condiţiile de acordare a acestor frecvenţe, precum şi intenţiile operatorilor existenţi pe piaţă sau a unor potenţiali operatori nou intraţi în ceea ce priveşte participarea la o eventuală procedură de selecţie competitivă pentru alocarea spectrului disponibil. 

"Cei interesaţi sunt invitaţi să îşi exprime opinia asupra destinaţiei multiplexului de televiziune digitală din banda VHF (dacă ar trebui să-şi păstreze destinaţia iniţială, respectiv un multiplex naţional de DVB-T2 sau dacă ar trebui trebui transformat în patru multiplexuri naţionale de T-DAB+). Totodată, reprezentanţii industriei sunt consultaţi asupra combinaţiei de multiplexuri (unul sau mai multe multiplexuri naţionale DVB-T2, unul sau mai multe multiplexuri naţionale de T-DAB+ şi mai multe multiplexuri regionale şi/sau multiplexuri regionale) care să facă obiectului licitaţiei, a obligaţiilor de acoperire cu servicii pentru T-DAB+ şi DVB-T2 sau asupra termenului de punere în funcţiune a reţelelor şi a conţinutului adecvat pentru acestea", precizează sursa citată. 

ANCOM invită toate persoanele interesate să transmită răspunsuri la întrebările din chestionarul publicat pe pagina de internet a ANCOM, până cel târziu la data de 11 aprilie 2018. 

AGERPRES