“Până în prezent, grupurile internaţionale prezente în România şi-au exprimat cu fermitate opinia şi interesul de a participa la licitaţie. Alte grupuri noi nu ştiu să-şi fi exprimat vreun interes. Deocamdată, nici măcar nu s-a încheiat consultarea publică. Oricând poate apărea un competitor din Europa, şi nu neapărat companii telecom, ci pot fi şi fonduri de investiţii”, a afirmat Lovin.
Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte cuantumurile propuse pentru noile licenţe, decizia aparţine Guvernului care trebuie să elaboreze o Hotărâre de Guvern în acest sens, conform Agerpres.
“Propunerea ANCOM a fost înaintată Guvernului. Este la latitudinea Guvernului să aprobe sau nu cuantumurile propuse, prin Hotărâre de Guvern. Din punctul meu de vedere, licitaţiile din acest an reprezintă cea mai bună soluţie de a egaliza termenele, ţinând cont de faptul că existau perioade diferite de expirare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor de către operatori”, a menţionat Eduard Lovin.
ANCOM a publicat, la finele lunii martie, pe propria pagină de Internet spre dezbatere publică, proiectul Hotărârii Guvernului privind taxele de utilizare a resurselor de spectru ce urmează a fi acordate prin licitaţie în anul 2012.
Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenţă se referă la acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe 790-862 MHz, 880-915 MHz/925-960 MHz, 1710-1785 MHz/1805-1880 MHz şi 2500-2690 MHz.
Arbitrul telecom a anunţat că la licitaţia de spectru, care va avea loc în cursul acestui an, valoarea propusă pentru resursele de spectru ce vor fi licitate variază între 0,8 milioane euro şi 40 de milioane de euro, în funcţie de banda pentru care se acordă licenţele şi perioada de valabilitate a acestora.
Acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvenţe va fi condiţionată de plata către bugetul de stat a taxelor ce vor rezulta în urma licitaţiei, precizează ANCOM.
Potrivit şefului ANCOM, Cătălin Marinescu, în data de 1 mai 2012 vor fi adoptate şi publicate versiunile finale ale documentelor de licitaţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz, iar resursele de spectru scoase la licitaţie permit intrarea unui nou jucător pe piaţa de comunicaţii mobile din România, pe lângă cei existenţi.