ANCOM: O nouă procedură pentru cantitatea de spectru neatribuită, numai dacă piaţa o va cere

O nouă procedură pentru atribuirea cantităţii de spectru rămasă disponibilă după licitaţie, de 90 de MHz, ar putea fi organizată numai dacă piaţa o va cere, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.

"În urma licitaţiei de spectru a rămas neatribuită o cantitate de 90 de MHz din spectrul scos la licitaţie. În momentul de faţă vom face o evaluare şi vom vedea ce cere piaţa. Licenţele lungi intră în vigoare începând cu 6 aprilie 2014 şi atunci vom face o strategie cum le vom scoate la licitaţie şi vom vedea dacă va exista cerere în piaţă. Dacă nu ne vom gândi la alte modalităţi. În momentul de faţă mai sunt disponibile un bloc în banda de 800 MHz şi opt blocuri în banda de 2.600 MHz. Dacă piaţa o va cere vom organiza o procedură pentru a le atribui şi pe acestea", a precizat Marinescu.

La licitaţia de spectru organizată de ANCOM a fost atribuită o cantitate de 485 MHz, respectiv 85% din spectrul scos la licitaţie. Fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, iar cel din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, fiind vorba însă de zeci de blocuri. Valoarea totală a spectrului scos la licitaţie era estimată la 700 de milioane de euro, suma pe care urmează să o plătească operatorii fiind puţin sub acest nivel, respectiv 682,13 milioane de euro.

Vodafone a obţinut 170 MHz din spectrul licitat, Orange – 175 MHz, RCS&RDS – 10 MHz, Cosmote – 100 MHz, 2K Telecom – 30 MHz, iar 90 MHz din spectrul scos la licitaţie nu a fost atribuit.
Sursa: Agerpres