ANCOM a lansat în consultare publică un set de măsuri care ar duce la scăderea graduală pe piaţa telefoniei fixe şi mobile cu peste 30% a tarifelor de interconectare.
Conform propunerii de decizie Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone vor trebui să practice acelaşi tarif maxim de interconectare începând cu 1 ianuarie 2012, de 4,24 eurocenţi pe minut.
Având în vedere că cei şase operatori de telefonie mobilă practică tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor, reducerile propuse în prima etapă sunt cuprinse între 16% şi 27%, până la niveluri simetrice pentru toţi operatorii, urmate de o a doua etapă de reducere cu 18% a tarifelor tuturor operatorilor, începând cu 1 iulie 2012.
În ceea ce priveşte telefonia fixă, tarifele maxime de terminare practicate de cei 50 de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având putere semnificativă de piaţă vor scădea în prima etapă cu 15,5%, de la 0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut la 1 ianuarie 2012 şi cu 18% până la 0,67 eurocenţi/minut de la 1 iulie 2012, rezultând o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie fixă până la mijlocul anului viitor. Tarifele nu vor mai putea fi diferenţiate în funcţie de intervale orare.
Tarifele propuse astăzi de ANCOM au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculaţie a costurilor evitate asociate furnizării serviciilor de terminare. Dezvoltarea unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din România a fost demarată de ANCOM, urmând a fi finalizată, cel mai probabil, la sfârşitul anului 2012, când ANCOM va putea impune noi reduceri ale tarifelor de terminare.
“Tarifele de terminare, care sunt plătite între operatori pentru apelurile în afara reţelei, reprezintă cheia concurenţei în telefonia fixă şi mobilă. Din acest motiv, Comisia Europeană acordă o atenţie deosebită reglementării unitare în acest domeniu şi susţine că tarifele de terminare trebuie să scadă până la nivelul costurilor unui operator eficient. În România, intervenţiile Autorităţii au condus la reduceri substanţiale ale acestor tarife de-a lungul timpului, în beneficiul concurenţei şi utilizatorilor finali. Spre exemplu, utilizatorii finali de telefonie mobilă au ajuns în anul 2010 să plătească un tarif mediu de 2,55 eurocenţi pe minut de apel, aproximativ de trei ori mai mic decât la nivelul anului 2006, când acesta era de 9,3 eurocenţi. Prin măsurile pe care le propunem acum continuăm reducerile substanţiale ale tarifelor de terminare, dar nu numai atât. Dăm totodată un semnal puternic privind aşteptările noastre legate de nivelul posibil al acestor tarife în orizontul anului 2014. În plus, eliminăm orice asimetrie în tarifele reglementate, atât pe segmentul telefoniei fixe, cât şi mobile”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.