Potrivit unui comunicat al ANCOM, modificările şi completările cele mai importante se referă la aspecte legate de securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice în situaţii deosebite, condiţiile utilizării resurselor de numerotaţie, condiţiile tehnice aplicabile în cazul retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale, respectiv conţinutul fişei de descriere a reţelelor şi serviciilor.
O serie de alte modificări şi completări se referă la obligaţia transmiterii notificării privind furnizarea de reţele sau servicii de comunicaţii electronice. Astfel, a fost introdusă o nouă exceptare de la obligaţia transmiterii notificării, aplicabilă operatorilor sistemelor globale de comunicaţii mobile prin satelit (G-MPCS/S-PCS), şi au fost aduse unele clarificări privind condiţiile executării acestei obligaţii de către persoanele străine care intenţionează să furnizeze reţele sau servicii de comunicaţii electronice în România.
Modificările şi completările prezentului proiect de decizie în ceea ce priveşte securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice reflectă dispoziţiile noului cadru legislativ primar, urmărind să asigure un mediu cu un grad mai ridicat de siguranţă pentru realizarea comunicaţiilor electronice. De asemenea, s-a urmărit responsabilizarea furnizorilor în ceea ce priveşte securitatea şi integritatea tuturor reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, respectiv informarea utilizatorilor în legătură cu incidentele de securitate.
Prin prezentul proiect de decizie, ANCOM mai propune extinderea la nivelul tuturor furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice a obligaţiilor referitoare la implementarea măsurilor pentru asigurarea integrităţii reţelelor şi a continuităţii furnizării serviciilor de comunicaţii electronice în situaţii deosebite care sunt de natură a afecta grav viaţa ori sănătatea persoanelor. Îndeplinirea corespunzătoare a acestor obligaţii ar putea facilita inclusiv realizarea comunicaţiilor dintre autorităţile publice cărora le revine responsabilitatea privind organizarea apărării împotriva dezastrelor.
Potrivit ANCOM, prezentul proiect de decizie reprezintă un prim pas pentru deschiderea posibilităţii ca şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice să beneficieze de dreptul de utilizare a anumitor resurse de numerotaţie, în viitorul apropiat ANCOM urmând a reglementa condiţiile concrete în care aceşti furnizori pot obţine licenţe de utilizare a resurselor de numerotaţie.
În plus, în interesul utilizatorilor finali, ANCOM a prevăzut în prezentul proiect de decizie obligaţia furnizorilor de a nu restricţiona din proprie iniţiativă accesul la anumite resurse de numerotaţie, cu excepţia situaţiilor de fraudă sau abuz. Scopul acestei obligaţii este de a preveni situaţiile în care accesul utilizatorilor finali ar putea fi blocat la resursele de numerotaţie având un anumit format sau care sunt destinate unui anumit furnizor de servicii de conţinut. Totuşi, situaţiile de fraudă sau abuz reprezintă o exceptare permisă de la aplicarea acestei obligaţii, blocarea anumitor resurse de numerotaţie în astfel de situaţii fiind o măsură în beneficiul utilizatorilor finali. În orice caz, aceste dispoziţii nu afectează dreptul utilizatorilor finali de a solicita restricţionarea accesului la anumite resurse de numerotaţie.
Totodată, prin acest proiect de decizie, ANCOM propune introducerea unui set de parametri tehnici pentru reţelele de comunicaţii electronice utilizate pentru retransmisia serviciilor de programe audiovizuale cu scopul de a crea astfel premisele unui cadru adecvat protejării intereselor utilizatorului final în relaţia acestuia cu furnizorul de servicii.
Proiectul deciziei pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 338/2010 privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice poate fi consultat pe pagina de internet a Autorităţii, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 8 octombrie 2012.
Sursa: Agerpres
ANCOM propune revizuirea regimului autorizării pentru serviciile de comunicaţii electronice
26 august 2012, 10:19
Ultima modificare în 26 august 2012, 13:19
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune revizuirea regimului autorizării generale pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în vederea remedierii anumitor deficienţe sau neclarităţi care au fost evidenţiate în practică.
Etichete: ancom,
comunicatii
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- IMPLICAȚIILE bătăliei pierdute de Samsung împotriva Apple
- CUM ARATĂ macheta noului campus Facebook, care va găzdui 6.000 de angajați
- DECIZIE: Telefoanele Apple iPhone 4 şi Samsung Galaxy S II au fost interzise
- Lupta giganților: Samsung face recurs la decizia tribunalului federal din California
- IBM achiziţioneză compania Texas Memory Systems
- Apple consideră că are produse prea „cool” pentru a le fi blocate importurile în SUA
- Olympus şi-a vândut divizia de telefoane mobile pentru 674 milioane de dolari
- Schimbare radicală la Microsoft, pentru prima oară în ultimii 25 de ani
- Bitdefender, cea mai bună soluție antiphishing
- Samsung anunţă cel mai mare concurs Angry Birds din România