ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) informează că gradul de acoperire a internetului mobil a atins. în România, 95% la jumătatea anului 2016.
ANCOM a anunţat marţi că internetul mobil de bandă largă (broadband, n.r.) înregistra 14,8 milioane conexiuni, respectiv o acoperire de 75% la 100 locuitori, în creştere cu 10 puncte procentuale faţă de iunie 2015.
Popularitatea abonamentelor de internet mobil de bandă largă este în creştere, acestea reprezentând 65% din totalul conexiunilor, în creştere anuală cu peste 28%, în timp ce conexiunile pe bază de cartele preplătite au scăzut cu 3%, până la 5,2 milioane. Traficul mediu lunar pentru fiecare conexiune aproape s-a dublat faţă de primul semestru din 2015, de la 0,33 GB la 0,63 GB, potrivit celor mai recente date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România, publicate, marţi, de (ANCOM).
'Mă bucură felul în care evoluează piaţa serviciilor mobile: utilizatorii vorbesc tot mai mult la mobil, în special în afara reţelei şi în roaming în Europa, iar avantajul apelurilor 'în reţea' aproape că a dispărut. De asemenea, creşterea utilizării internetului mobil, în special prin 4G accelerează: numărul de conexiuni 4G a ajuns să reprezinte un sfert din totalul internetului mobil în bandă largă, la jumătatea anului 2016. Traficul mediu lunar de internet mobil per conexiune aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Mă aştept în continuare la creşteri susţinute în cazul utilizării internetului mobil, cred că traficul mediu pe conexiune de internet mobil va depăşi 1 GB/lună până la finalul anului', a afirmat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, într-un comunicat de presă.
Potrivit datelor ANCOM, cererea de servicii 4G continuă trendul ascendent, atât din punct de vedere al numărului de utilizatori, cât şi al traficului. Numărul de conexiuni 4G a ajuns la 3,7 milioane, faţă de 1,4 milioane în urmă cu 12 luni, ajungând astfel la mai mult de un sfert din totalul conexiunilor de internet mobil în bandă largă.
De asemenea, abonamentele persoanelor fizice – în creştere cu 1,3 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – au fost principala sursă de creştere a numărului de conexiuni de internet mobil 4G, în timp ce abonamentele 4G ale persoanelor juridice au crescut cu aproximativ 400.000.
Totodată, Autoritatea de reglementare precizează că aproape 94% din totalul conexiunilor 4G existente la jumătatea anului 2016 se utilizau prin intermediul telefoanelor mobile inteligente.
Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicaţii electronice care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016.
AGERPRES