Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va acorda, prin proceduri de selecţie comparative distincte, două licenţe (multiplexe) care vor permite furnizarea de servicii de televiziune digitală, potrivit unui proiect de decizie al instituţiei.
Pentru a desemna câştigătorii primelor două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune vor trebui parcurse atât etapele premergătoare, cât şi etapele procedurilor de selecţie propriu-zise.
Calendarul detaliat al etapelor procedurilor de selecţie se va stabili de către ANCOM prin caietul de sarcini, care va fi publicat în urma adoptarii Deciziei supuse astăzi consultării publice.
Caietul de sarcini va putea fi achiziţionat de persoanele interesate contra sumei de 1.500 lei. Potrivit proiectului de decizie, persoanele interesate pot depune oferte pentru ambele proceduri de selecţie, după achitarea unei garanţii de 100.000 de euro.
Pentru organizarea şi conducerea procedurilor de selecţie, preşedintele ANCOM va desemna o comisie formată din şapte membri, care nu pot fi acţionari, asociaţi, administratori, cenzori sau angajaţi, cu carnet de muncă ori în alt mod, ai vreuneia dintre persoanele juridice care participă la procedurile de selecţie sau ai vreunei persoane juridice care are control asupra vreunui ofertant, în acest sens membrii comisiei depunând o declaraţie pe propria răspundere.
Comisia va elabora forma finală a caietului de sarcini şi îi va supune spre aprobare preşedintelui ANCOM, va formula răspunsurile la solicitările de clarificări, va evalua ofertele şi va prezenta rezultatul evaluării ofertelor preşedintelui ANCOM în scopul aprobării acestuia.
ANCOM va publica pe pagina de internet www.ancom.org.ro, în vederea consultării publice, proiectul caietului de sarcini şi data limită până la care se pot primi observaţii la acesta. Forma finală a caietului de sarcini va fi elaborată după centralizarea şi analizarea observaţiilor primite.
De asemenea, autoritatea de reglementare va publica cel puţin întrun cotidian de circulaţie naţională, precum şi pe pagina de internet www.ancom.org.ro, un anunţ de participare la procedurile de selecţie, prin care va invita persoanele interesate să procure caietul de sarcini, arătând care este data limită pentru aceasta, precum şi data limită pentru depunerea ofertelor.
Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane de euro
Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la 10 iunie.
Guvernul a adoptat, în luna mai, un act normativ care stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală.
Potrivit HG 464/2010, câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 30 iulie, iar următoarele patru până la 31 octombrie.
Conform documentului, primele două licenţe care vor fi acordate vor acoperi, până la 30 iunie 2011, 60% din populaţia ţării şi 50% din teritoriu, iar peste 12 luni se va ajunge la 90% din populaţia ţării şi 80% din teritoriu.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.
SURSA: ANCOM