“Nu doar Orange şi Vodafone, ci chiar şi Cosmote ar putea să ofere comercial servicii 4G până la sfârşitul acestui an, dacă doresc acest lucru, graţie unei decizii care va fi adoptată în curând de către autoritatea de reglementare”, a afirmat Marinescu.
Săptămâna trecută, ANCOM a publicat spre consultare publică un proiect de decizie prin care va permite utilizarea benzilor de frecvenţe radio de 900 şi 1800 MHz şi pentru servicii de comunicaţii de generaţia a 4-a (4G).
Conform proiectului, operatorii care deţin licenţe de utilizare a acestor benzi vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX în aceste frecvenţe.
În prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt deţinute de trei operatori – Orange România, Vodafone România şi Cosmote Romanian Mobile Telecommunications. Cele trei companii care utilizează aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generaţia a doua şi care, începând cu anul 2010, au dreptul de a le folosi şi pentru servicii de generaţia a treia vor avea, după aprobarea acestei decizii, şi posibilitatea de a oferi servicii de generaţia a patra în aceste benzi.
De asemenea, RCS&RDS, care a câştigat spectru în banda de 900 MHz în urma licitaţiei organizate de ANCOM în acest an, va putea oferi servicii 4G imediat după începerea perioadei de valabilitate a licenţei obţinute. Tehnologia 4G poate fi implementată şi în benzile de 800 şi 2600 MHz începând cu anul 2014, ca urmare a licitaţiei organizate de ANCOM în acest an.
Decizia de a implementa noi tehnologii în aceste frecvenţe, calendarul implementării şi momentul lansării comerciale a serviciilor de generaţia a 4-a rămân la alegerea furnizorilor.
Sursa: Agerpres