Operatorii interesaţi de aceste benzi şi care s-au calificat pentru etapa următoare sunt 2K Telecom, Orange România, RCS&RDS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii şi Vodafone România.

Licitaţia a fost lansată de ANCOM pe 7 septembrie 2015.

După această primă etapă de analiză a dosarelor de candidatură depuse de ofertanţi, comisia de licitaţie va analiza ofertele depuse de fiecare candidat şi va anunţa modul de continuare a procedurii (dacă se impune organizarea rundelor primare de licitaţie sau nu, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă).

În cadrul procedurii de selecţie sunt disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2×5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,4 – 3,6 GHz şi 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,6 – 3,8 GHz.

Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani.

În aceste benzi, câştigătorii vor putea furniza la nivel naţional, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410 – 3600 MHz, sunt în vigoare şapte licenţe deţinute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic).

În banda de frecvenţe 3600 – 3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de bandă largă).

Toate aceste opt licenţe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015.

AGERPRES