Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va restitui celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele achitate pentru achiziţionarea caietului de sarcini. "Operatorilor economici care deja s-au angajat în procedura achiziţionării unei licenţe, începută în baza HG 464/2010 (...), li se restituie, din bugetul ANCOM, echivalentul sumei depuse pentru achiziţionarea caietului de sarcini (1.500 l
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va restitui celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele achitate pentru achiziţionarea caietului de sarcini.
„Operatorilor economici care deja s-au angajat în procedura achiziţionării unei licenţe, începută în baza HG 464/2010 (…), li se restituie, din bugetul ANCOM, echivalentul sumei depuse pentru achiziţionarea caietului de sarcini (1.500 lei, n.r.)”, se arată în HG 833/2010 privind modificarea Strategia de tranziţie la televiziunea digitală şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţională, aprobată prin HG 1.123/2009.
HG 833/2010 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, la 15 zile după ce a fost adoptată de Executiv. Caietul de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală a fost achiziţionat de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.
ANCOM analizează în prezent HG 833/2010
Întrebaţi dacă procedura privind atribuirea celor două licenţe va fi oprită, reprezentanţii ANCOM au declarat că instituţia analizează în prezent HG 833/2010.
„ANCOM va stabili şi va anunţa în cel mai scurt timp care sunt consecinţele juridice ce decurg din adoptarea acestui act normativ, precum şi modul în care prevederile acestuia va afecta derularea procedurilor de selecţie comparativă care au fost deja demarate de ANCOM în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru pentru operarea primelor două licenţe televiziune digitală terestră”, au spus reprezentanţii autorităţii.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru cele două licenţe a fost stabilit pentru 17 septembrie, după ce, într-o primă fază, fusese programat pentru 31 august.
Decizia de prelungire a termenului limită de depunere a fost motivată de ANCOM de cererile primite din partea majorităţii cumpărătorilor caietelor de sarcini.
Prin HG 833/2010, Executivul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizie justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.
Termenul pentru încetarea transmisiei analogice TV era 1 ianuarie 2012
„Măsura legislativă propusă este justificată şi proporţională, asigurând un termen rezonabil în care operatorii economici, producători şi vânzători de echipamente tehnologice vizate, să îşi adapteze conduita la noile cerinţe. Avem în vedere că amânarea implementării Strategiei până în 2015 lasă posibilitatea operatorilor economici de a se pregăti pentru noile tehnologii şi, în acelaşi timp, cetăţenii nu sunt obligaţi la cheltuieli suplimentare constând în achiziţionarea de noi echipamente tehnologice în această perioadă economică dificilă”, se arata în nota de fundamentare a actului normativ.
România îşi asumase anterior ca termen de finalizare a tranziţiei la transmisiunile digitale data de 17 iunie 2015.
În nota de fundamentare se precizează că amânarea termenului de realizare a tranziţiei serviciile de televiziune în format digital atrage după sine necesitatea abrogării HG 464/2010, act normativ în baza cărui ANCOM a lansat procedurile de atribuire a două licenţe de TV digitală (multiplexe).
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.
SURSA: Mediafax