ANCOM vrea să reglementeze o piaţă din care Romtelecom are o cotă de peste 60%

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a lansat, joi, spre dezbatere publică, un proiect de decizie privind măsurile de reglementare a pieţelor de gros corespunzătoare serviciilor de linii închiriate, segmente terminale, din care Romtelecom deţine o cotă de peste 60%. "Supunem consultării publice măsurile de reglementare a pieţelor corespunzătoare serviciilor de linii închiriate – segmente terminale. Faţă de anul 2003, când s-au emis primele reglementări, nou

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a lansat, joi, spre dezbatere publică, un proiect de decizie privind măsurile de reglementare a pieţelor de gros corespunzătoare serviciilor de linii închiriate, segmente terminale, din care Romtelecom deţine o cotă de peste 60%.

„Supunem consultării publice măsurile de reglementare a pieţelor corespunzătoare serviciilor de linii închiriate – segmente terminale. Faţă de anul 2003, când s-au emis primele reglementări, noutatea constă în identificarea a două pieţe distincte, respectiv piaţa serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de până la şi inclusiv 2 Mbps şi piaţa serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2Mbps şi în luarea de măsuri specifice pe fiecare dintre aceste două pieţe”, a preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.

Serviciul de linii închiriate – segmente terminale a fost definit ca segmentul de linie închiriată – circuit total delimitat de un punct de interconectare pentru linii închiriate şi un punct terminal al reţelei situat în interiorul aceluiaşi judeţ cu punctul de interconectare.

Utilizarea unui serviciu de linii închiriate este oportună atunci când un utilizator doreşte să realizeze legătura între două puncte de prezenţă între care există un flux permanent de comunicaţii. Pentru utilizatorii finali, o mai mare relevanţă o prezintă nivelul de garanţie oferit în ceea ce priveşte disponibilitatea, performanţa şi securitatea reţelei.

Potrivit datelor ANCOM, Romtelecom are o cotă de piaţă de peste 60% în funcţie de numărul de circuite şi de aproximativ 70% în funcţie de venituri pe piaţa relevantă a serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie de până la şi inclusiv 2 Mbps.

„Având în vedere aceste date, plus barierele existente la intrarea pe această piaţă, lipsa concurenţei potenţiale şi lipsa puterii de contracarare din partea cumpărătorilor pentru a putea determina constrângeri concurenţiale asupra Romtelecom, ANCOM consideră că Romtelecom deţine putere semnificativă pe această piaţă şi propune impunerea în sarcina acestuia o serie de obligaţii”, se mai spune în comunicat.

Printre aceste obligaţii se numără permiterea accesului şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate şi controlul tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri, pe baza modelului de tip „bottom-up” de calculaţie a costurilor medii incrementale pe termen lung asociate reţelei de acces operate de Romtelecom, dezvoltat de ANCOM.

Analiza efectuată de ANCOM pe piaţa serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps – a arătat că, deşi există anumite bariere la intrarea pe piaţă, este puţin probabil ca acestea să fie foarte ridicate astfel încât intrarea pe piaţă să fie împiedicată sau îngreunată.

Totodată, dintr-o perspectivă dinamică, piaţa serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps tinde către concurenţă efectivă, iar orice problemă concurenţială poate fi remediată de către Consiliul Concurenţei, care va putea stabili dacă anumite practici constituie sau nu un abuz de poziţie dominantă conform dreptului concurenţei.

Întrucât pe piaţa serviciilor de linii închiriate – segmente terminale cu capacitatea de transmisie mai mare de 2 Mbps niciun operator nu deţine putere semnificativă, ANCOM propune retragerea tuturor obligaţiilor impuse Romtelecom în anul 2003, imediat după intrarea în vigoare a măsurilor supuse consultării publice.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la 4 octombrie.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

SURSA: Mediafax