România are cea mai mică intensitate a investiţiei în cercetare din UE, un nivel scăzut al activităţilor de cercetare de firmă şi este cotată ca inovator modest – locul 24 din UE27 – din punctul de vedere al indicatorului global al inovării, dar cu o rată mare de creştere, arată un raport al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), făcut public la Conferinţa Naţională a Cercetării şi Inovării.
Potrivit sursei citate, sistemul Cercetare, Dezvoltare şi Inovare Român este, în primul rând, bazat pe sistemul public, cercetarea în sectorul de afaceri contând în proporţie de 38,3%, media UE fiind de 61,5%.
În ceea ce priveşte fondurile structurale, în prezent, din totalul celor alocate României, 13,7% este destinat cercetării, inovării şi spiritului antreprenorial, comparativ cu o pondere globală de 25% la nivelul UE.
Peste 450 de manageri de cercetare din mediul public şi privat, academicieni, rectori, cercetători, înalţi oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai industriei din România participă în perioada 7 – 9 noiembrie la Conferinţa Naţională a Cercetării şi Inovării.
Evenimentul este organizat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică la Biblioteca Naţională a României.
Sursa: Agerpres