Asta pana in momentul in care, vazand statuetele, un mucalit a exclamat: "Chestiile astea seamana cu unchiul meu, Oscar!". Automat, premiile Academiei au fost botezate Oscar, iar notorietatea acestora au ajuns pana in zilele noastre. Aceasta este o poveste americana.In 1995, revista Capital s-a decis sa recompenseze performantele economiei romanesti. In trei sectiuni: Investitia anului, Omul de afaceri al anului si Banca anului. Si pentru ca numele premiilor trebuia sa inspire respect si glorie,
Asta pana in momentul in care, vazand statuetele, un mucalit a exclamat: „Chestiile astea seamana cu unchiul meu, Oscar!”. Automat, premiile Academiei au fost botezate Oscar, iar notorietatea acestora au ajuns pana in zilele noastre. Aceasta este o poveste americana.
In 1995, revista Capital s-a decis sa recompenseze performantele economiei romanesti. In trei sectiuni: Investitia anului, Omul de afaceri al anului si Banca anului. Si pentru ca numele premiilor trebuia sa inspire respect si glorie, statuetele Capital au fost „unse” cu numele unchiului acelui mucalit. Numai ca, locul literei „C” din denumirea premiilor americane a fost luat de „K”. Asta nu pentru ca cineva din redactie ar fi admirator al celebrului personaj din cartile lui Franz Kafka (va amintiti, desigur, de celebrul K), ci pentru a individualiza pentru Romania atributele Oscarului american. Aceasta este o poveste romaneasca.
Structura premiilor cu numar mic de sectiuni si nominalizari a fost mentinuta cu incapatanare. Nu s-au dat multe premii pentru a nu creea o inflatie de premianti. Pe de alta parte, numarul mic de premii acordate, conduce la o selectie dura si la o analiza atenta. Si simpla nominalizare este in sine o performanta. Anul acesta, juriul, format din Alin Teodorescu – director IMAS, omul de afaceri Dan Voiculescu, Salvatore Candido – seful reprezentantei BERD in Romania, Viorel Bitu – Senior Partner la Arthur Andersen si Andreea Rosca – redactor-sef al revistei Capital, au decis laureatii premiilor Oskar Capital. Toate cele trei sectiuni au fost onorate de nominalizari foarte puternice. In acest context, emotiile au fost amplificate in momentul anuntarii castigatorilor.
Investitia anului 2001
In alegerea castigatorului premiului pentru cea mai importanta investitie a anului, au contat riscul asumat de investitor, valoarea afacerii, impactul social si numele de piata. In final, optiunea juriului s-a oprit asupra Grupului anglo-indian LNM/Ispat, protagonistul „privatizarii deceniului” in Romania, care a achizitionat Sidex printr-un contract a carui valoare depaseste 500 milioane USD, din care 100 milioane reprezinta capitalul de lucru, iar alte 350 milioane sunt destinate modernizarii. Preluand combinatul din Galati, cu cei 28.000 de angajati ai sai, intr-un moment in care a angaja noi investitii pe piata otelului este o dovada de curaj, LNM a punctat decisiv la majoritatea criteriilor, – dupa cum a precizat dl Viorel Bitu, Senior Partner la Arthur Andersen Romania, membru al juriului Oskar Capital – distantandu-se de celelalte doua companii nominalizate: Michelin si Raiffeisen. „Premiul acesta, declara dl Jha, reprezentantul LNM, ne obliga la si mai multe eforturi pentru imbunatatirea situatiei de la Sidex. Suntem foarte increzatori ca vom reusi.”
Banca Anului 2001
Optiunea juriului pentru Banca Transilvania s-a intemeiat pe trei din atuurile acesteia, care au impus-o in fata a doi competitori deosebit de puternici: BCR si HVB Romania:
1) este prin excelenta un proiect greenfield, care in sapte ani a cucerit o cota de 1,5% din piata;
2) este foarte performanta, reusind sa atraga sprijinul BERD, care din luna octombrie a acestui an detine 15% din actiunile Bancii Transilvania;
3) nu in ultimul rand, puterea de a demonstra ca si in Romania se pot dezvolta asemenea proiecte. Pentru dl Iosif Pop, presedintele bancii, principalul sau atu il reprezinta oamenii cu care lucreaza: „Sunt oameni tari, darji, de caracter, dornici sa reuseasca, capabili sa formeze o echipa si sa-i dea coeziune. Acum ne preocupa dezvoltarea bancii, dar si consolidarea ei. Pentru 2002, avem o tinta mai mult decat ambitioasa: iesirea pe piata de retail. Aici se va da batalia, aici se vor selecta castigatorii anului viitor, aici se vor crea premisele pentru o dezvoltare sanatoasa.”
Omul de afaceri al anului 2001
Mobila a castigat Oskarul Capital in fata anvelopelor si softurilori. Altfel spus, la sectiunea „Omul de afaceri al anului 2001”, Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, i-a invins pe Florin Talpes, proprietarul companiei de software Softwin, si pe Gelu Tofan, proprietarul producatorului de anvelope Tofan. „Invins” e un fel de a spune (fiind mai curand o propunere sportiva), pentru ca Dan Sucu a fost, de fapt, alegerea juriului. O alegere argumentata de cifre: un profit la nivelul anului 2001 de 0,93 milioane dolari, o cifra de afaceri de 3,45 milioane dolari si un export de 2,83 milioane dolari. Dan Sucu considera ca aceasta distinctie este o onoare pentru Mobexpert: liderul publicatiilor cu profil economic recunoaste forta liderului producatorilor de mobila din Romania. Mai mult, este o recunoastere a muncii celor 400 de angajati ai grupului Mobexpert. „Nu numai eu sunt premiat in aceasta seara, ci si colegii mei de munca au participat la castigarea acestui trofeu.” Dan Sucu apreciaza, fair-play, ca atat Florin Talpes cat si Gelu Tofan erau indreptatiti sa castige Oskarul – Capital. Juriul a fost, dupa cum s-a vazut, ferm: Dan Sucu, omul de afaceri al anului 2001.