Guvernul regional andaluz (La Junta de Andalucía) a început procedurile de adopţie pentru minori români aflaţi în situaţie de abandon în pofida moratoriului impus începând cu anul 2005 de România şi care interzice adopţiile internaţionale ale copiilor de naţionalitate română, scrie în ediţia de duminică ziarul spaniol El Pais.
Procedurile declanşate de executivul regional andaluz se fac la solicitarea Procuraturii, care consideră inadmisibilă situaţia a circa 40 de copii de origine română din Andalucía. Este vorba despre copii ale căror familii nu au putut fi localizate şi care, în virtutea moratoriului, sunt condamnaţi să trăiască într-un mediu familial instabil.
Autorităţile andaluze au decis să înceapă cu cele mai urgente cazuri, în speţă trei sau patru cazuri de bebeluşi abandonaţi imediat după naştere, care, dacă sunt daţi temporar în grija unor familii, nu pot sta cu acestea mai mult de şase luni, potrivit prevederilor moratoriului. Procurorul andaluz care gestionează situaţia minorilor din regiune, José Rogelio Muñoz, declară că este bine că încep să se prefigureze "căi de soluţionare" ale unei probleme care există de peste cinci ani şi care preocupă toate tribunalele pentru minori din Spania.
"Această situaţie, de primire familială instabilă care niciodată nu poate ajunge să reprezinte o perioadă de pre-adopţie, sau faptul de a fi instituţionalizat de-a lungul copilăriei sau a adolescenţei, implică anumite carenţe afective grave", menţionează Muñoz într-unul dintre rapoartele pe care le-a elaborat pe această temă.
Direcţia Generală pentru Copii şi Familie din cadrul guvernului regional andaluz a studiat propunerile Procuraturii şi, de la începutul anului, a dat startul procesării acestui tip de solicitări de adopţie. Fiind vorba despre minori neînsoţiţi, responsabilitatea propunerii acestor adopţii îi revine executivului regional andaluz, iar judecătorii din tribunalele de minori trebuie să dea undă verde acestei propuneri. Procedurile de adopţie se desfăşoară pe baza unor recomandări elaborate de procurori specializaţi în acest domeniu din întreaga Spanie în urma unei reuniuni care a avut loc în 2009.
Astfel, adopţiile au în vedere doar minorii cu vârste foarte mici neînsoţiţi şi cazurile în care nu s-a putut intra în contact cu familia, iar minorii nu au putut fi repatriaţi. Potrivit El Pais, care citează din recomandări, în aceste cazuri urgenţe şi excepţionale, procedurile de adopţie sunt declanşate abia după ce autorităţile au aşteptat suficient de mult timp şi "în conformitate cu interesul superior al minorului".
Potrivit cotidianului spaniol, la încheierea procedurilor, minorul român rămâne în Spania, sub protecţia guvernului regional, iar aceste cazuri intră sub incidenţa articolului 4 din Acordul dintre România şi Spania privind cooperarea în domeniul protecţiei minorilor neînsoţiţi în Spania, repatrierea şi lupta împotriva exploatării minorilor, semnat la Madrid la 15 decembrie 2005.
El Pais mai scrie că procurorii intenţionează să ţină la curent în mod punctual reprezentanţele diplomatice ale României, informându-le pas cu pas despre toate procedurile de adopţie care sunt declanşate şi oferindu-le posibilitatea de a furniza documentaţie.
Teresa Vega, directoarea departamentului pentru egalitate şi bunăstare socială, a amintit pentru ziarul spaniol că România permite adopţiile de minori români doar atunci când există legături de cosanguinitate, fapt ce creează situaţii complicate în cazul minorilor pentru care nu se reuşeşte să se ia legătura cu familia. "Au existat situaţii de mame care şi-au abandonat copiii şi ne-au dat informaţii false cu privire la identitatea lor, ceea ce îngreunează enorm procedurile de căutare a rudelor şi repatrierea" minorilor, spune Vega.
În sistemul de asistenţă pentru minori din Andalucía sunt luaţi în evidenţă 119 minori de naţionalitate română. Aceşti copii au rămas sub tutela andaluză din motive foarte diferite, precum abandonul, abuzul sau cerşitul. În toate situaţiile, guvernul regional andaluz caută rudele minorilor în Spania şi în România şi îi redau pe minori familiilor, în cazul în care acest lucru este posibil. Problema apare când reîntoarcerea în cadrul familiei nu mai este posibilă."Procuratura doreşte ca minorii să înceteze să se mai afle într-un vid juridic şi să se ia măsuri definitive cât mai curând cu putinţă, în interesul minorului", explică oficialul spaniol.
Teresa Vega insistă că guvernul regional andaluz menţine "relaţii foarte bune" cu consulatul român şi că, aşa cum solicită reprezentanţele diplomatice române din Spania, autorităţile epuizează toate căile înainte de a solicita declanşarea procedurilor de adopţie ale acestor minori.
SURSA: Agerpres