Andrea Orcel, noul şef al UniCredit, ar putea primi anual până la 7,5 milioane de euro
Orcel, în vârstă de 57 de ani, a plecat în 2018 de la grupul elveţian UBS AG, unde era şef al diviziei de investiţii, pentru a prelua conducerea băncii spaniole Santander. Aceasta şi-a retras oferta pentru postul de director general, ceea ce l-a determinat pe Orcel să ceară despăgubiri de 112 milioane de euro. Audierile în acest caz au fost amânate până pe 7 aprilie, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).
De la UniCredit, Orcel va primi un salariu anual fix de 2,50 milioane de euro, alături de o compensaţie variabilă, de aproximativ cinci milioane de euro, în acţiuni, conform documentelor prezentate înaintea reuniunii anuale a UniCredit.
Pentru 2021, compensaţia variabilă, care în mod obişnuit este bazată pe performanţă, nu va depinde de aceasta, a precizat UniCredit. Banca a confirmat că Andrea Orcel nu va primi nicio recompensă pentru plăţile pe care era îndreptăţit să le primească de la fostul său angajator, UBS AG, dar la care a renunţat.
Jean Pierre Mustier și-a redus plata fixă cu 40%
Fostul director general al UniCredit Jean Pierre Mustier, care a demisionat în februarie, şi-a redus plata fixă cu 40%, la 1,2 milioane de euro, când a venit la banca italiană, în 2016. Anul trecut, Mustier şi-a redus salariul cu un sfert, din cauza crizei provocate de pandemie, şi a renunţat la compensaţia variabilă, în valoare de 2,4 milioane de euro.
Respectând o solicitare venită din partea organismelor de reglementare, care au cerut băncilor să dea dovadă de o moderaţie „extremă” când vine vorba de compensaţii în contextul pandemiei, suma alocată de UniCredit pentru plata bonusurilor celor 1.063 de manageri de top a fost redusă până la 65 milioane de euro, de la 122 milioane de euro în 2019. UniCredit a precizat că senior executivii vor suferi o reducere şi mai importantă a bonusurilor.
Plăți mai mici pentru bancheri
Anunţul celor de la UniCredit reprezintă o continuare a unei tendinţe înregistrate la nivelul Europei, privind plăţi mai mici decât cele normale pentru bancheri, după un an turbulent marcat de pandemia de coronavirus. Deutsche Bank AG a fost nevoită să îşi revizuiască planurile cu privire la bonusuri după ce Banca Centrală Europeană a ridicat unele obiecţii faţă de nivelul ridicat al recompenselor.
Grupul UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În România, grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.