Ciprul speră ca la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din luna septembrie să se ia o decizie privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, iar angajamentul preşedinţiei cipriote a Consiliului UE este unul solid în această privinţă, a declarat azi, la Bruxelles, viceministrul cipriot al afacerilor europene, Andreas Mavroyannis.
Într-o conferinţă de presă de prezentare a priorităţilor preşedinţiei cipriote a Consiliului UE, începută la 1 iulie, oficialul de la Nicosia a spus că ţara sa va face tot posibilul pentru un dialog între toţi actorii implicaţi, astfel încât o decizie privind extinderea Schengen să se poată lua în luna septembrie.
La jumătatea lunii mai, un raport al Comisiei Europene menţiona faptul că executivul UE este pregătit să susţină orice măsură care ar putea fi cerută pentru a asigura luarea de către Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a unei decizii pozitive în luna septembrie referitoare la extinderea Schengen.
”Chiar dacă în iunie 2011 Consiliul a ajuns la concluzia că atât România, cât şi Bulgaria au îndeplinit oficial criteriile pentru aplicarea deplină a acquisului Schengen, nu s-a putut lua o decizie privind ridicarea controalelor la graniţele interne cu aceste ţări. La 2 martie 2012, Consiliul European a cerut Consiliului (JAI – n.red.) să identifice şi pună în aplicare măsuri care ar contribui la extinderea cu succes a Spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei şi să revină la această chestiune pentru a adopta o decizie la Consiliul JAI din septembrie 2012. Comisia Europeană este pregătită să susţină orice măsură care ar putea fi cerută pentru a asigura luarea de către Consiliu (JAI – n.red.) a unei decizii pozitive în luna septembrie”, releva raportul CE.
România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile tehnice necesare pentru aderarea la spaţiul Schengen, însă o decizie trebuie luată în unanimitate în Consiliul JAI. Acest lucru nu a fost posibil la precedenta reuniune a Consiliului JAI care a avut pe agendă extinderea Schengen, din cauza opoziţiei Olandei, motivată mai ales de considerente politice interne.
Sursa: Agerpres
Citeşte şi:
Traian Băsescu: Decizia privind accesul în Schengen este una politică