Andreea Anghelof este practician în insolvenţă şi membru al UNPIR din anul 2007. Ea este părere că încă trăim într-o societate care nu le acordă suficient credit femeilor, care trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a-şi demonstra valoarea.
Capital: Care este secretul unei cariere de succes pentru dumneavoastră? Ce garantează succesul profesional?
Andreea Anghelof: Viziunea, capacitatea și perseverența de a o pune în aplicare, dar și pasiunea cu care reușești să-ți mobilizezi resursele pentru a-ți îndeplini obiectivul și puterea de a nu te împiedica de obstacole care te pot descuraja.
Capital: Cum aţi descrie traseul dumneavoastră profesional?
Andreea Anghelof: M-am angajat ca simplu jurist debutant în anul 2004 și îmi amintesc că primul meu salariu era minimul pe economie la vremea aceea.
Am crescut, într-adevăr, odată cu compania și nu aș ști acum să spun dacă a fost greu sau nu, pentru că mie una mi-a plăcut extrem de mult încă de la început meseria mea. Dar îmi amintesc că erau perioade lungi când mergeam dimineața la birou odată cu răsăritul soarelui și mă întorceam acasă mult după ce el apunea. Dar când faci cu pasiune ceea ce faci, nu simți oboseala.
Apoi, în 2006, când CITR era deja lider în regiunea Transilvania, am fost promovată la Cluj ca manager de proiecte, iar în 2007 CITR a câștigat licitația pentru cel mai mare proiect de lichidare din România, Tractorul Brașov. Am făcut parte din echipa de proiect încă din faza de ofertare și îmi amintesc cum am lucrat câteva zile aproape fără întrerupere la oferta cu care am câștigat. Eram tineri și entuziaști și ne doream foarte mult să demonstrăm că prin dedicare și profesionalism se poate obține succesul. Tractorul Brașov a fost primul meu proiect de suflet. L-am finalizat într-un termen record, vânzarea de 77 milioane euro fiind realizată la numai 2 luni de la intrarea noastră în proiect.
După Tractorul, deja devenise inevitabilă venirea noastră la București, așa că, din nou, am făcut parte din echipa de pionieri ai CITR, care s-au mutat primii în capitală, pentru a deschide filiala în 2009. Deja coordonam atunci 2 echipe, pe cea din București și pe cea din Brașov. Devenisem și asociat în urmă cu un an. De fapt, acela a fost momentul cel mai emoţionant al carierei mele profesionale pentru că, deşi au urmat și alte realizări de atunci, visul meu cel mai mare încă de când am intrat în companie a fost de a fi integrată în structura de asociere. Iar îndeplinirea acestui vis a fost pentru mine o validare a eforturilor și dedicării cu care am lucrat mereu. Acum sunt asociat coordonator și fac parte din echipa managerială.
Capital:Care au fost cele mai importante decizii pe care a trebuit să le luaţi şi v-au marcat cariera?
Andreea Anghelof: Faptul că m-am alăturat companiei imediat după absolvirea facultății. Creșterea anvergurii CITR a fost și este și cariera mea. Am luat-o împreună de la nivelul unei firme locale. O altă decizie importantă pentru cariera mea a fost momentul mutării la București în anul 2009, an din care, practic, CITR a devenit liderul pieței de insolvență din România. Astăzi suntem o companie cu o echipă de peste 110 de specialiști, 40 practicieni în insolvență și 12 echipe de lucru, care a gestionat procedura insolvenței a peste 800 de societăți comerciale, iar partenerii mei și cu mine am fost în spatele fiecărui demers care a făcut din CITR ceea ce este acum.
Capital: Care sunt calităţile pe care o femeie de succes trebuie să le posede şi care ar fi lucrurile pe care ar trebui să le ocolească pentru a face carieră?
Andreea Anghelof: Cred cu tărie că cel mai important este să faci ceea ce faci cu pasiune, pentru că doar așa poți atinge performanța fără să te epuizezi înainte de vreme. Și mai cred în perseverență, pentru că doar astfel poți să lupți cu adevărat ca pasiunea ta să supraviețuiască și să crească. Așa că aș spune că o femeie de succes trebuie să aibă răbdare, să își aleagă specializarea și dezvoltarea profesională și cu sufletul, nu doar cu mintea, să fie independentă, dispusă să se adapteze la multiple situații, să creadă în propriile forțe și în intuiția ei și, nu în ultimul rând, să fie curajoasă și să aibă puterea de a o lua de la capăt atunci când nu obține ce și-a propus. Mai devreme sau mai târziu, se va lovi de reticența societății și va trebui să nu se lase subminată de ea.
Capital:Cât de greu este pentru o femeie să ocupe, în prezent, o funcţie înaltă?
Andreea Anghelof: Nu cred că e greu ca o femeie să ocupe o funcție înaltă, ci să acceadă la ea. Încă trăim într-o societate care nu le acordă suficient credit femeilor, care trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a-și demonstra valoarea. Important este însă să fii perseverentă și concentrată pe obiectivul pe care ți-l propui.
Capital: Cât de dificil este pentru o femeie de succes să găsească echilibrul între timpul petrecut la serviciu și timpul petrecut cu familia?
Andreea Anghelof: Ca asociat coordonator la CITR, pentru mine, provocarea nu e să găsesc echilibrul între timpul petrecut la serviciu și cel petrecut cu soțul și cei doi copii, ci să delimitez clar munca de viața personală, să institui un fel de graniță, astfel încât să nu-mi aduc serviciul în familie și nici familia în zona profesională. Eu sunt o persoană foarte organizată și cred că asta m-a ajutat mult să îmbin cu succes, zic eu, ambele planuri ale vieții mele. Nu m-aș simți împlinită fără unul dintre ele, așa că am încercat întotdeauna să le îmbin cât mai armonios. CITR este parte din familia mea și așa a fost dintotdeauna, mai ales având în vedere că lucrez alături de soțul meu și cu unii dintre cei mai buni prieteni. Așa că, timp se găsește pentru toate, doar să vrei să-ți faci.
Capital:Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat în ceea ce priveşte cariera aleasă?
Andreea Anghelof: Faptul că m-am specializat într-o meserie, aceea de practician în insolvență, care presupune un risc operațional permanent, confruntându-mă zilnic cu crize care necesită decizii rapide, de care depind salvarea unor business-uri și a destinelor unor oameni.
Capital: Pe parcursul carierei, ați întâmpinat vreodată probleme pe motiv că sunteți femeie? Dacă da, cum ați gestionat situația?
Andreea Anghelof: Pe motiv că sunt femeie, dar și pe motiv că eram tânără atunci când am fost promovată pe poziția de manager. Nu a fost suficient să îmi fac treaba bine, ci a fost nevoie de eforturi suplimentare pentru a demonstra că eram mai mult decât ceea ce păream. A fost nevoie de eforturi intense, de perseverență și de încredere în mine dar am și avut norocul să am parteneri de nădejde care m-au sprijinit întotdeauna.
Capital:Care sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră?
Andreea Anghelof: Uitându-mă în urmă, realizez că cele mai mari provocări s-au transformat de fiecare dată în realizări. Și îmi vin în minte întâi de toate proiectele Tractorul și Flanco. În ambele proiecte am fost manager operațional, iar dacă la Tractorul am realizat cea mai mare și rapidă lichidare din România, în cazul Flanco vorbim de prima reorganizare de succes din țară, realizată și ea într-un timp record de numai șase luni. Ambele proiecte au fost definitorii atât pentru formarea mea ca specialist, cât și pentru poziționarea CITR ca lider de piață.
Capital: Ce sfaturi v-au ajutat la începutul carierei şi de la cine le-aţi primit?
Soțul meu m-a încurajat întotdeauna și m-a îndemnat să nu-mi fie teamă să visez. Să cred, să lupt și să nu mă mulțumesc niciodată cu mediocritatea! Să pun suflet în ceea ce fac sau mai bine să nu fac deloc, dacă nu simt că asta mă împlinește!
Capital: Care ar fi diferenţele dintre o afacere condusă de o femeie şi una condusă de un bărbat? O femeie se comportă altfel în calitate de lider al unei companii?
Andreea Anghelof: Se comportă mai organizat, fiindcă trebuie să se ocupe deopotrivă de viața profesională și de cea personală. O afacere condusă de o femeie se va remarca prin asumarea unor riscuri calculate, datorate capacității ei analitice și unui anume conservatorism. Antreprenoarele mai au un avantaj, frecvent subestimat sau chiar invizibil pentru mulți: înainte să conducă un business, s-au ocupat de bugetul casei, de aceea pot face mai multe lucruri cu mai puțini bani.
Capital:Cum vedeţi viitorul antreprenoriatului feminin în România?
Andreea Anghelof: E deja limpede că femeile antreprenor sunt un jucător important în economia actuală. Pe de altă parte, sarcina de a lupta împotriva prejudecăților și miturilor privind rolul femeii în societate cade tot pe umerii celor mai vizibile și mai de succes femei de afaceri, ele trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a asigura viitorul antreprenoriatului feminin. Asta însemnând să fie role-models, să inspire încredere femeilor din jurul lor și să le ajute în materie de best practices. Antreprenoarele cu experiență au demonstrat deja că sunt capabile să conducă afaceri de succes, acum trebuie întărite rândurile tinerelor antreprenoare.
Capital: Cinci lecţii pe care le-aţi învăţat prin prisma businessului?
Andreea Anghelof: Ca practician în insolvență, am învățat să prețuiesc precauția, viteza de reacție (ambele pot salva companii), detașarea în situații de criză, rapiditatea cu care să poți întocmi o diagnoză și o strategie și, nu în ultimul rând, să pui suflet în ce faci și să-ți pese de oameni.