"Dacă e adevărat ceea ce spunea domnul Mişu Negriţoiu ieri (marţi – n. r.) în spaţiul public, deşi eu nu cred, următoarele lucruri ar trebui să fie fireşti: 1. Denunţarea contractului său de mandat/colectiv de muncă în 24 de ore cu privire la clauza referitoare la salariile compensatorii, atât pentru el, cât şi pentru toţi angajaţii ASF. Sunt sigură că nu i-a impus nimeni cu sila astfel de clauze lui însuşi. 2. Odată eliminate privilegiile necuvenite, poate curăţa ASF de politicianism fără plata salariilor compensatorii. Dacă a constatat politizarea ASF după mai bine de doi ani de când e preşedintele ASF atunci, în 24 de ore, să-i demită pe toţi cei angajaţi pe criterii politice, nu profesionale, inclusiv soţii, soţiile, copiii şi alte cumetrii politice, începând cu propriul său consilier personal, Marian Sârbu", a susţinut Andreea Paul. 

Marţi, Mişu Negriţoiu a declarat că tensiunea apărută în ultimul timp pe piaţa asigurărilor şi situaţia la care s-a ajuns au fost cauzate de o mare vulnerabilitate, anume numirile politice în funcţii executive la ASF. 

"Instituţia noastră are o mare vulnerabilitate pe care am semnalat-o în urmă cu doi ani aceloraşi comisii, pe care cred că le-am şi enervat: numirile politice în funcţii executive. Asta e o mare vulnerabilitate şi, până la urmă, acest lucru a amplificat tensiunea şi s-a ajuns la această situaţie. Executivul trebuie să fie profesionist şi independent. Eu sunt numit politic, dar nu pe poziţie politică. Legea, prin criteriile de selecţie, diferenţiază şi te separă de influenţa politică. Numirile politice sunt făcute, trebuie făcute şi vor fi făcute în continuare de Parlament, la nivelul Consiliilor Administrative, dar nu în poziţii de execuţie", a precizat preşedintele ASF. 

Totodată, el a catalogat discuţiile pe tema pachetului salarial compensatoriu drept "derizorii" şi a ţinut să precizeze că nu doreşte să beneficieze de niciun fel de salarii de acest fel. 

"Discuţiile pe tema compensaţiilor mele salariale au ajuns în derizoriu. Am o carieră de 25 de ani, din care 10 ani de funcţionar public. Nu cred că veţi găsi în spate interese pe care le-am urmărit şi nici acum nu urmăresc acest lucru. Am venit aici pentru că am vrut să împărtăşesc din experienţa mea în construcţia instituţională şi cred că am făcut un lucru bun. Mă interesează lucrurile pe care le-am lăsat în spate. Nu m-a interesat niciodată partea financiară sau durata mandatului, ci să fac treabă. Nu am niciun pachet financiar, nu vreau să fac apel la niciun fel de salarii compensatorii şi care nici nu există. Tocmai asta mie îmi arată micimea nivelului la care se poartă discuţia. Nu despre asta vorbim", a afirmat Negriţoiu. 

Luni, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose, a adus în discuţie salariile compensatorii pe care preşedintele ASF ar urma să le încaseze, în cazul revocării. 

"Eu, din câte ştiu, funcţionează încă acea impozitare cu 85% în domeniu. Şi chiar dacă le-ar lua, este un drept pe care cel în cauză îl primeşte dacă este dat afară din motive neimputabile lui. Noi tocmai propunem eliberarea din funcţie din motive imputabile lui. Prostul management este un motiv imputabil. Şi, atunci, s-ar putea să nu le primească", a explicat Tudose. 

Deputatul Andreea Paul a declarat, în cadrul şedinţei comisiilor reunite, că, potrivit Contractului Colectiv de Muncă din ASF, un angajat disponibilizat încasează opt salarii compensatorii. Potrivit acesteia, preşedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro lunar, iar cele opt salarii compensatorii ar însuma 104.000 euro.

SURSA: Agerpres