"Nu există la nivelul actual, al Guvernului, vreo informare cu privire la intenţia unei alte companii internaţionale de a părăsi România sau de a închide o platformă de producţie în România. Însă trebuie să fim obiectivi şi să privim cu extrem de mult pragmatism că într-adevăr ,în condiţii globale, există riscul de restructurare sau de delocalizare. Să nu uităm că salariul mediu în România, stat afla deja în categoria statelor dezvoltate, este de 445 dolari pe lună, mult mai mare decât cel din India sau China, de 80 dolari sau 300 dolari. Există, din păcate, acest risc odată ce nivelul de trai şi salariile cresc în România", a spus consilierul premierului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a avertizat, inclusiv Guvernul, cu privire la riscul plecării multinaţionalelor, iar acest fenomen a început să se întâmple. El a precizat că potenţialele închideri de companii nu se referă doar la fabrica de la Jucu, adăugând că ar trebui privit şi spre alte industrii şi că a spus acest lucru şi în discuţiile cu CSAT şi în cele cu Executivul.

"La fel cum am privit cu oarecare satisfacţie mutarea fabricii Nokia din Germania în România, acum trebuie să ştim că orice astfel de investiţie prezintă şi riscul pe care l-am văzut anunţat ieri. Aş face un comentariu legat de acest lucru şi potenţialii investitori pe care îi avem, care în momentul de faţă, par a fi realităţi, fie că ne referim la cei care vor să facă prospecţiuni în Marea Neagră sau în teritoriul României, legate de gaze, ţiţei, cei care vor să exploateze aur, argint, cupru, dacă îi vom mai ţine mult cu birocraţia noastră şi cu lipsa de curaj în a ne asuma decizii importante, o să-i pierdem şi pe aceştia. Este riscul pe care Guvernul, dacă nu acţionează, şi-l asumă deliberat şi va trebui să răspundă, nu pentru ce a făcut, ci pentru ce n-a făcut, dacă nu va face suficient de rapid", a completat Băsescu.
Sursa: Agerpres