‘În legătură cu înlocuirea subvenţiilor pentru energia termică suportate de la bugetul de stat cu ajutoare de încălzire, chiar dacă statistic se va reflecta într-o uşoară creştere de tarife, populaţia cu venituri sub media pe economie nu va plăti mai mult, deoarece plusul din factura de energie termică va fi compensat prin ajutorul suplimentar de încălzire acordat prin Ministerul Muncii. În acest fel se elimină nedreptatea ca persoanele cu venituri mari şi foarte mari, precum şi activităţile economice cu sediul în blocurile racordate la încălzire centrală, să beneficieze de subvenţii’, a explicat consilierul premierului Emil Boc.
Ea a menţionat că prin scrisoarea de intenţie cu FMI, Guvernul s-a angajat să elimine preţurile reglementate la energie şi gaze naturale în totalitate pentru consumatorii necasnici, până la finalul anului 2013, urmând ca la sfârşitul anului 2015 să se definitiveze acest proces, fără însă ca aceste măsuri să conducă la scumpiri ale energiei în anul 2011.
‘Prin scrisoarea de intenţie agreată cu FMI, se menţionează că se va prezenta o foaie de parcurs pentru eliminarea treptată a preţurilor reglementate la energie şi gaze naturale. De asemenea, se face menţiunea că vom elimina total, în conformitate cu directivele europene, preţurile reglementate la energia electrică şi gaze naturale pentru utilizatorii necasnici până la finele anului 2013 şi se va finaliza procesul până la finele anului 2015. Aceste prevederi sunt în acord cu legislaţia europeană şi nu conduc la creşteri de preţuri în acest an’, mai explică Andreea Paul-Vass.
Premierul Emil Boc a afirmat, luni, la TVR1, că într-o primă aproximare, familiile cu venituri lunare de până la 800-850 de lei pe membru de familie nu vor avea de suferit de pe urma eliminării subvenţiilor la energia termică.
Referitor la viitoarea scumpire a transportului de călători cu metroul şi trenul, consilierul de stat susţine că aceasta este justificată de creşterea cheltuielilor de exploatare.
‘Orice necorelare dintre cheltuieli şi venituri conduce la pierderi care în mod indirect afectează veniturile bugetului de stat prin neplata obligaţiilor bugetare, ca urmare a nefinanţării pierderii. Tot româanii plătesc şi aceste pierderi, nimeni altcineva, dar mascat’, a mai arătat Andreea Paul-Vass, pe site-ul personal.