„Propunerea INACO este să punem accent pe acţiunile dedicate creşterii competitivităţii în economii româneşti prin crearea grupului de lucru pentru economia viitorului, care să fie mult mai larg ca echipă decât cea tehnică dedicată monedei euro, care să includă elemente de ordin legitim la nivel european, pentru a fi conectaţi la deciziile europene şi la tendinţele tehnologice ale viitorului”, a spus Paul, citat de Agerpres, la conferinţa „România şi aderarea la zona euro”, organizată de Institutul European din România (IER) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Ea a precizat că, în prezent, România are cel mai mare deficit extern din UE, după Marea Britanie.
„Avem al doilea cel mai mare deficit extern din Uniunea Europeană, după Marea Britanie, dacă vom continua să ţinem cont de ea ca fiind stat membru. Altfel, suntem în topul european. Avem al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE, după Franţa şi Spania. Inflaţia începând cu anul viitor este posibil să sară undeva în jur de 2,8%. În această situaţie, noi ne situăm acum mai prost decât Polonia, Ungaria sau Cehia, faţă de ţări care nu şi-au declarat public intenţia de aderare la moneda europeană, sub un val de euroscepticism politic accentuat în aceste ţări. Mai văd o dorinţă mai mică a României de a intra în Uniunea Bancară, de a discuta despre competitivitate, deşi populaţia şi mediul de afaceri ar fi principalii câştigători ai aderării României la zona euro”, a spus preşedintele INACO.
Potrivit acesteia, planul de aderare la zona euro ar trebui să se bazeze pe disciplina fiscală şi bugetară şi pe ancorarea în Uniunea Bancară.