Andrei, 12 ani: „În weekend stau şi 17 ore la calculator pe jocuri online”

Majoritatea copiilor români deţin calculatoare personale acasă şi petrec în medie patru-cinci ore în mediul online, aceasta este concluzia unei dezbateri organizată de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu Kaspersky Lab.

Salvaţi Copiii România, alături de Kaspersky Lab, a organizat dezbaterea “Libertate şi responsabilitate pe Internet – Rolul părinţilor în educarea copiilor privind Internetul” .

Atît copiii cât şi părinţii prezenţi la dezbatere au fost de părere că regulile privind utilizarea calculatorului şi a Internetului de către cei mici trebuiesc stabilite împreună în familie, în special atunci când vorbim despre perioada petrecută în faţa computerului.

În acelaşi timp, părinţii lor consideră că cei mici îşi petrec prea mult timp la calculator şi că activităţile lor extracurriculare ar trebui să includă o diversitate mai mare de pasiuni: cititul, plimbările, sportul.

În prezent, percepţia părinţilor privind aceste reguli este foarte diferită de cea a copiilor. Astfel, în ciuda faptului că adulţii consideră că au impus limite pentru copiii lor, cei din urmă nu le percep ca şi restricţii şi îşi petrec mult timp pe Internet, în perioadele în care părinţii lor sunt la muncă.

 „În weekend stau şi 17 ore la calculator pe jocuri online. Chiar dacă părinţii îmi spun să mai ies şi afară, cu prieteni, eu mă despart de calculator doar când trebuie să dorm şi să mânânc” declară Andrei, în vârstă de 12 ani.

„Ca să fiu sigură că fetiţa mea nu exagerează cu statul pe Internet, prefer să îi parolez calculatorul. Aşa sunt sigură că o pot supraveghea cât mai bine” spune Maria, mama unei fetiţe în clasa a VI-a.

Copiii vor să  petreacă chiar şi peste şapte ore la calculator

O astfel de atitudine conduce la îndepărtarea copiilor şi creează o atmosferă de neîncredere în familie. Părinţii trebuie să asigure un dialog real cu cei mici prin care să stabilească reguli şi să explice motivaţia anumitor restricţii.

Deoarece copiii au declarat că ar dori să petreacă chiar şi peste şapte ore la calculator, este nevoie ca părinţii să conştientizeze situaţia de risc şi să negocieze măsuri potrivte, fără a restricţiona în mod direct şi unidirecţional accesul la calculator. Simpla parolare a calculatorului, neînsoţită de o discuţie privind raţiunile şi beneficiile acestei acţiuni, poate da naştere unor reacţii de nemulţumire şi chiar rebeliune din partea copiilor.

„Dacă aş avea probleme pe Internet, primii pe care i-aş anunţa sunt părinţii mei, deoarece ar şti ce sfaturi să îmi dea” ne-a spus Dragoş, un copil de 13 ani. În afara familiei, identificată ca fiind ca principalul punct de sprijin, unii copii preferă să apeleze la ajutorul prietenilor “experţi” în calculatoare şi securitate online.

Cu toate acestea, copiii din sală au afirmat că nu apelează la profesori atunci când  au probleme pe Internet, chiar şi în situaţiile în care le este afectată activitatea şcolară, atât din cauza lipsei de apropiere faţă de profesori cât şi din teama că aceştia ar putea fi indiscreţi ulterior. De cealaltă parte, profesorii se arată deschişi la discuţiile cu elevii lor pe aceste teme, dorind ca cei mici sa apeleze mai des la sfaturile şi înţelegerea lor.

SURSA: salvaticopiii.ro