Andrei Baciu, despre alegerile din 2024: Fake news și deep fake sunt instrumente care pot fragiliza democrația

andrei baciu

SURSA FOTO: Facebook/Andrei Baciu

Într-o postare pe Facebook, Andrei Baciu, fostul șef la al CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate), spune că fenomenul deep fake este o tactică foarte populară folosită de state și partide care nu respectă procesele diplomatice de obicei.

Andrei Baciu a scris despre provocările anului 2024

Andrei Baciu a scris pe Facebook despre o discuție desfășurată la Departamentul de Stat american. În cadrul ei au fost abordate provocările actuale, inclusiv cele legate de inteligența artificială. Contextul este amplificat de faptul că peste 40% din populația planetei urmează să voteze în 2024. Populația aparține țărilor care contribuie semnificativ la PIB-ul mondial, cu mai mult de 40%.

Andrei Baciu a subliniat că alegerile vor avea un impact semnificativ asupra viitorului geopolitic și economic pentru următorii ani. În special cele desfășurate în Statele Unite ale Americii, Europa, părți din Asia, America Centrală și de Sud.

„O discuție foarte interesantă la Departamentul de Stat american despre provocările actuale, inclusiv cele din domeniul inteligenței artificiale, într-un context mai mult decât special: peste 40% din populația planetei va vota în 2024. Economic vorbind, vorbim despre țările care dau mai bine de 40% din PIB-ul mondial.

Aceste alegeri care se desfășoară în mare parte în Statele Unite ale Americii, Europa, părți din Asia, America Centrală și de Sud vor influența și vor dicta viitorul geopolitic și economic pentru următorii ani” a scris fostul șef CNAS.

România se află într-o poziție unică

Baciu a evidențiat importanța anului în curs pentru România, menționând că țara se află într-o poziție unică. Adică, țara noastră are oportunitatea de a-și face auzită vocea la nivel internațional. De asemenea, a adus în discuție faptul că aceste alegeri reprezintă o noutate prin apariția unui nou actor, inteligența artificială, și că evoluția tehnologică aduce cu sine provocări noi în campaniile electorale, concentrându-se asupra pericolului amplificării dezinformării.

Tema dezbaterii s-a axat pe impactul instrumentelor precum fake news și deep fake. Cu accent pe fragilizarea democrației. Baciu a concluzionat că aceasta este o temă crucială care merită să fie discutată și gestionată cu atenție pentru a asigura un viitor în siguranță.

„Știm ca este un an crucial pentru România. Poate ne pare greu să credem, însă România este acum într-o poziție unică în care poate să aibă o voce la nivel internațional.

Sunt primele alegeri în care apare un nou actor: inteligența artificială, iar toate analizele arată că evoluția tehnologică aduce cu sine provocări noi în campaniile electorale, cu accent pe pericolul amplificării dezinformării.

Fake news și deep fake, toate acestea sunt instrumente care pot fragiliza democrația. O temă care merită dezbătută și gestionată cu atenție, pentru un viitor în siguranță!” a  mai scris Baciu pe Facebook.