Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Andrei Baciu anunță că a avut o întâlnire cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, iar cu acest prilej, cei doi au discutat despre lupta împotriva cancerului la nivel european.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a ținut să îi mulțumească comisarului european pentru deschidere și totodată pentru dorința de a integra eforturile României în strategia europeană din domeniul sănătății.
Totodată, Andrei Baciu a mai adăugat și că România marchează duminică Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, având în vedere numărul destul de mare de persoane care au reușit să înceapă o nouă viață după diagnosticul primit.
Andrei Baciu, după întâlnirea cu Stella Kyriakides
„Comisarul european pentru sănătate, alături de România în lupta împotriva cancerului
Am avut o întâlnire foarte bună cu comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, căruia îi mulțumesc pentru deschidere și dorința de a integra eforturile României în strategia europeană din domeniul sănătății.
În contextul în care astăzi încheiem Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului, iar România marchează duminică Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, aceasta a fost tema principală a întâlnirii de astăzi”, a scris Andrei Baciu, pe Facebook.
El a mai explicat că în urma discuțiilor s-a stabilit că este esențială stabilirea unui acces egal la diagnosticare și tratament pentru toți, indiferent de condiție socială sau vârstă.
Secretarul de stat a mai precizat că doar în 2020, la nivelul european 2,7 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer, iar peste 1 milion au pierdut lupta cu această boală nemiloasă.
„Împreună, am agreat că este esențial să asigurăm acces egal la diagnosticare și tratament pentru toți, indiferent de condiție socială sau vârstă, cu atât mai mult în condițiile în care datele arată o situație îngrijorătoare.
În 2020, în Uniunea Europeană, 2,7 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer și alte 1,3 milioane au pierdut lupta cu această cruntă maladie”, se mai arată în postare.
Cancerul ar putea deveni una dintre principalele cauze care vor duce la deces în UE
Andrei Baciu a mai precizat și că în jur de 50% dintre cazurile de cancer din România se înregistrează la persoanele de vârstă activă, iar dacă nu vor fi luate măsuri decisive, cazurile de cancer ar putea crește cu până la 24% până în 2035, iar cancerul va fi una dintre principalele cauze care vor duce la deces în UE.
„Circa 50% dintre cazurile de cancer din România se înregistrează la persoanele de vârstă activă.
Dacă nu luăm acum măsuri decisive, cazurile de cancer vor crește cu până la 24% până în 2035, ceea ce înseamnă că această boală va fi una dintre principalele cauze care vor duce la deces în UE.
Îmbunătățirea depistării precoce a cancerului este principalul nostru obiectiv, în condițiile în care rata de supraviețuire în bolile de cancer este de circa 90%, cu condiția depistării la timp a bolii”, a mai transmis secretarul de stat în Ministerul Sănătății.