Andrei Baciu, despre valul șase al pandemiei: Cea mai importantă armă rămâne masca de protecție

Sursă: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Pandemia de coronavirus a revenit în forță în România și există temeri conform cărora valul șase ar fi început deja. Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre actuala situație, dar și despre măsurile de protecție necesare.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că modul în care virusul se transmite nu s-a schimbat, însă în condițiile în care nu există o variantă de vaccin eficientă în cazul subvariantei BA.5 a Omicron, masca de protecție rămâne cea mai importantă armă împotriva virusului.

Într-un interviu acordat la Digi24, Andrei Baciu a precizat că într-adevăr, sunt infectări mai multe însă, mai blânde și cu un impact mai mic asupra oamenilor, față de valurile anterioare al pandemiei.

Totodată, el a mai adăugat că pandemia nu va dispărea prea curând, iar fiecare persoană trebuie să știe cum să se protejeze în fața virusului. Referitor la impunerea de noi restricții, el susține că nu s-a luat în calcul încă o astfel de măsură.

„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări – n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea.

Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge – cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a spus secretarul de stat.

Subvarianta BA.5 a Omicron, mai contagioasă, dar nu și mai periculoasă

Referitor la subvarianta BA.5 a Omicron, Andrei Baciu susține că deși este mai contagioasă, aceasta nu generează forme severe și nici nu are un impact prea mare asupra organismului. Pe de altă parte, el a explicat că singura noutate o reprezintă reactivitatea anticorpilor mai scăzută, iar acesta este și motivul pentru care numărul infectărilor este unul mare.

Astfel, dacă înainte persoanele care au trecut prin boală erau imune o perioadă bună de timp, acum, acest lucru nu mai este o garanție.

„Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc.

Un singur element este nou, faptul că determină o reactivitate a anticorpilor mai scăzută, de unde vedem și din ce în ce mai multe cazuri de reinfectări. Oameni care s-au infectat în trecutul apropiat nu au dobândit o imunitate suficient de mare ca urmare a trecerii prin boală și atunci se pot îmbolnăvi.

Deci, asta este o chestiune nouă, care a apărut în ultimele luni, senzația că am dobândit o imunitate, dar faptul că ne-am îmbolnăvit acum câteva luni de zile și avem o protecție (nu mai e o garanție) – într-adevăr, avem o protecție, însă aceasta este mai mică decât protecția pe care o câștigam prin trecerea prin boală în trecut, cu alte variante ale coronavirusului”, a explicat secretarul de stat.

Când va fi atins vârful valului șase al pandemiei?

Andrei Baciu a prezentat și două scenarii privind valul șase al pandemiei. Unul dintre ele este ca vârful să fie atins la începutul lunii august, iar cel de-al doilea este ca vârful să fie spre finele lunii august.

„Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu – să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a punctat Andrei Baciu.

El a fost întrebat despre ce pregătiri fac autoritățile, având în vedere explozia de infectări. În acest sens, oficialul de la Ministerul Sănătății susține că lucrurile sunt diferite față de anii trecuți, în condițiile în care severitatea agresiunii asupra organismului nu a crescut.

Acesta a mai subliniat faptul că nici despre restricții nu s-a discutat, ci doar despre recomandările clasice pe care toți românii trebuie să le ia în calcul.

Autoritățile nu au în plan impunerea de noi restricții

„În momentul de față, paradigma se schimbă puțin, pentru că vorbim de o tulpină mult mai contagioasă, dar care nu și-a crescut severitatea agresiunii asupra organismului și atunci nu te mai uiți neapărat la numărul de cazuri – poate să fie o estimare mai puțin fidelă față de capacitatea de reziliență a sistemului de sănătate, capacitatea ta ca sistem de a gestiona cazurile.

Nu ne gândim la restricții în momentul de față, în momentul de față avem doar recomandări, recomandările clasice”, a explicat Andrei Baciu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății le recomandă românilor să folosească în continuare masca de protecție, aceasta fiind singura ”armă” având în vedere situația actuală.

El a precizat că virusul poate fi luat din autobuz, din avion, dar și de pe stradă, în special în zonele aglomerate, iar cei care călătoresc sunt cei mai predispuși în fața unui astfel de scenariu.

„Mulți dintre noi ne dorim să călătorim și mergem, spre exemplu, în Franța, unde s-a ajuns și la 200.000 de cazuri pe zi, o cifră extrem, extrem de mare. Ce înseamnă lucrul ăsta pentru mine, individual? Înseamnă că sunt șanse foarte mari ca eu să mă întâlnesc cu cineva care mâine sau poimâine va deveni diagnosticat pozitiv și care astăzi este contagios și care mă poate infecta și pe mine – fără să vrea, bineînțeles, nici nu știe lucrul ăsta.

Cum se poate întâmpla? Spre exemplu, aterizez pe un aeroport din Franța sau în orice altă țară cu un număr mare de cazuri, iau un autobuz până în oraș, sunt în avion, sunt într-un autobuz, în oraș, plin cu oameni”, a mai adăugat acesta.

Andrei Baciu recomandă în continuare masca de protecție

Andrei Baciu susține că protecția este cea mai importantă, indiferent de varianta de virus. El a adăugat că poartă masca de protecție și dacă merge într-un lift. De asemenea, cei care călătoresc ar trebui să o poarte și ei, având în vedere că ajung în zone unde interacționează cu oameni care pot fi purtători ai virusului.

„Cu cât sunt mai multe cazuri în respectiva regiune, cu atât este mai probabil ca cineva să fie infectat. Printre acei cineva pot să fiu chiar eu. Și atunci ce fac? Atunci când văd situații cu zone de risc crescut pentru mine, individual, e foarte simplu: mă protejez. Protecția știm cum o facem. Indiferent de varianta de virus, nu s-a schimbat modalitatea de transmitere și deci nu se schimbă modalitatea de protecție: masca rămâne foarte importantă. Și eu îmi pun mască, nu știu, dacă mă urc într-un lift și sunt foarte multe persoane.

Și mai e ceva important: când te duci în orice țară ca turist, te întâlnești cu oameni cu care în mod normal nu te întâlnești. Riscul acesta este un risc epidemiologic suplimentar, dar nu trebuie privit nici ca o mare tragedie. Ceea ce pot să fac este o simplă protecție”, a arătat Andrei Baciu.