Andrei Baciu este suspect în dosarul vaccinurilor
DNA a făcut cunoscut faptul că a demarat urmărirea penală împotriva lui Andrei Baciu, președintele PNL Sector 3. Tot luni, acesta a anunțat că își prezintă demisia din funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
În timpul achiziționării vaccinurilor anti-COVID, Andrei Baciu îndeplinea funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății și avea atribuțiile delegate ale unui ministru în acea perioadă.
În această dimineață, Baciu și-a anunțat demisia. Reamintim că, luni, Baciu a fost convocat la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi interogat în cadrul dosarului privind achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, în care se presupune că prejudiciul depășește un miliard de euro.
„Am dat o declaraţie cu privire la toate aceste evenimente care s-au desfăşurat în toată această perioadă. (…) A fost o chestiune care s-a desfăşurat pe mai mulţi ani, foarte complexă şi am dorit să răspund la absolut orice fel de întrebări în dorinţa de a clarifica orice fel de nelămurire. Eu sper că, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, toate întrebările pe care mi le-au adresat (procurorii – n.r.).
Am deplină încredere că tot ceea ce am făcut este în conformitate cu legislaţia în vigoare, am avut toată dorinţa de a clarifica orice fel de neclarităţi care ar putea să existe. Am conştiinţa absolut liniştită cu privire la toate lucrurile pe care le-am făcut de când m-am întors în România, de 9 – 10 ani şi, în mod particular, cu tot ceea ce a trebuit să fac în calităţile şi rolurile pe care le-am avut în ultimii patru ani”, a precizat Baciu, după ce a participat la interogatoriul DNA.
Potrivit procurorilor DNA, Baciu este acuzat de „săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave”. Potrivit ordonanței procurorilor, există motive de „suspiciune rezonabilă”.
Totul se leagă de „Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19”. Aceasta a fost emisă de Comisia Europeană pe data de 17 iunie 2020. Astfel, UE propunea achiziția de vaccinuri într-o manieră centralizată. Totodată, Strategia implica și faptul că CE urma să negocieze cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Distribuția vaccinurilor în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene urma să se realizeze în funcție de numărul populației respective. În plus, decizia privind vaccinarea prioritară a anumitor categorii era de competența fiecărui stat membru.
Este important de menționat că statele membre aveau opțiunea de a utiliza o clauză de „opt-out”, într-un termen de 5 zile de la notificare. Prin această clauză, statele nu erau obligate să suporte nicio contribuție pentru vaccinurile pe care se decideau să nu le mai solicite.
DNA anunță „încălcarea dispozițiilor legale” prin memorandumul din 19 aprilie 2021
Potrivit DNA, Andrei Baciu, dovada încălcării legii ar fi un memorandum din 19 aprilie 2021, aprobat de premierul de la acea vreme, Florin Cîțu.
„În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.
Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, anunță DNA.
Fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, sunt și ei implicați în anchetă.